Nathan Law (l.) en Leung Kwok-hung staan de media in Hongkong te woord
NOS NieuwsAangepast

Eed 'verkeerd' afgelegd: parlementsleden verliezen zetel in Hongkong

Een rechter in Hongkong heeft besloten dat vier parlementsleden van de stadsregio hun zetel moeten opgeven, omdat ze de eed voor hun functie niet op de juiste manier hebben afgelegd. Ze wilden geen absolute trouw zweren aan China. De vier zaten in de Wetgevende Raad, de 'gemeenteraad' van Hongkong, en horen allemaal bij het pro-democratie blok.

Ze waren vorig jaar september democratisch gekozen bij de verkiezingen in Hongkong en zijn sterke voorstanders van algemeen kiesrecht en meer autonomie. De uitspraak betekent dat het pro-democratie blok zijn meerderheid kwijt is om wetswijzigingen van het pro-Chinese stadsbestuur weg te stemmen.

Jongste ooit

De vier die hun zetel moeten inleveren zijn drie mannen en een vrouw. Onder hen is ook het jongste raadslid dat ooit plaatsnam in de Wetgevende Raad van Hongkong, de 24-jarige Nathan Law. Hij kwam vorig jaar in de raad, samen met twee andere nieuwelingen die nu moeten vertrekken, en met Leung Kwok-hung, die al sinds 2004 een zetel had en die nu ook kwijtraakt.

Zij zijn niet de eersten die moeten vertrekken. In november oordeelde de rechter ook dat twee gekozen Raadsleden hun plek niet konden innemen, omdat ze zich bij de eedaflegging niet hadden gehouden aan de voorschriften. Maar zij waren activistischer dan de vier van nu; zij beloofden trouw aan een vrij Hongkong en refereerden aan China als Shina, een ronduit beledigende term voor de Chinezen.

Steeds Chineser

Vanwege zijn geschiedenis als Britse kolonie heeft Hongkong een bijzondere positie binnen China. De stad is de laatste 20 jaar een speciale administratieve regio met meer vrijheden en zelfbestuur, maar veel inwoners gaat dat niet ver genoeg. Ze vinden dat Hongkong steeds Chineser wordt, in plaats van vrijer.

Volgens Demosisto, de beweging van de vier parlementsleden, was er niets mis met de eedaflegging. Pas nadat de eed was afgelegd, heeft China de regels aangepast. Op die manier zet de Chinese overheid steeds meer zaken in Hongkong naar zijn hand, zegt de beweging. Demosisto voelt zich daardoor steeds verder in het nauw gedrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl