Het monument De 102.000 stenen op het voormalige terrein van Kamp Westerbork
NOS Nieuws

Nieuw boek met namen gedeporteerden Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork komt met een nieuw boek met namen van uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 2005 worden elke vijf jaar de namen voorgelezen van alle 102.000 mensen die uit Nederland werden gedeporteerd en vermoord. Maar die lijst klopte niet helemaal. Sommige mensen op de lijst bleken nog te leven en anderen waren juist niet doodverklaard. Daarnaast waren duizenden namen niet goed geschreven en klopten sommige data niet.

Het herinneringscentrum heeft daarom jarenlang gewerkt aan het verbeteren van de informatie. Het herziene boek met de namen van de slachtoffers is daar het resultaat van.

Kunstwerk

Het boek, getiteld De 102.000 namen, wordt op 26 januari 2018 gepresenteerd, een dag voor de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust. Dan wordt ook het kunstwerk De namen onthuld, waarop alle namen te lezen zijn.

Het kunstwerk van Bart Domburg bestaat uit 29 vellen papier van 1,50 meter bij 2,80 meter. Met een fineliner zijn daarop de 102.000 namen geschreven.

Van een afstand ziet de kijker grote grijzige vellen met verschillende tonen, vertelt Domburg: "Als je dichterbij komt, zie je dat het allemaal namen zijn, dat het dus personen zijn. Het was voor mij belangrijk om het op dat soort vellen papier te doen, omdat dat het ook iets kwetsbaars heeft. De positie van die mensen destijds was ook uiterst kwetsbaar. Ik hoop dat het op deze manier tot mensen doordringt: dit zijn dus 102.000 mensen."

Eerste transport

Komend weekend staat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork stil bij het feit dat 75 jaar geleden het eerste transport vertrok uit het kamp. Er zijn rondleidingen, speciale lezingen en onderzoeksleidster José Martin geeft een presentatie over het boek De 102.000 namen. Ook is er een film te zien over het maken van het kunstwerk De namen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl