NOS Nieuws

E-boek doorverkopen of niet? Europese Hof mag beslissen of dat mag

De vraag of je als consument een gekocht e-boek mag doorverkopen aan een ander wordt voorlopig nog niet beantwoord. De rechtbank in Den Haag heeft zich de afgelopen anderhalf jaar over de vraag gebogen, maar komt er niet uit. Ze vragen het Europees Hof van Justitie nu om een oordeel.

De kwestie speelt al jaren. Uitgevers vinden dat je een e-boek niet door mag verkopen. "Bij fysieke boeken ben je het kwijt als je het verkoopt. In de digitale wereld bestaat dat niet en verdubbel je het alleen maar", zei Martin David van het Nederlandse Uitgeversverbond eerder tegen de NOS.

Hij vreest dat er veel minder nieuwe boeken worden verkocht als de tweedehandshandel wordt toegestaan.

Daartegenover staat Marc Jellema van de site Tom Kabinet. Daar kunnen mensen hun e-boeken verkopen. Volgens hem hebben consumenten die een e-boek gekocht hebben ook het recht om hun boek te verkopen.

Principiële vraag

De rechtbank in Den Haag vraagt nu duidelijkheid over de kwestie van het Europees Hof van Justitie. "Ik ben daar blij mee", zegt Jellema. "Het gaat om een principiële vraag. We krijgen zo meteen duidelijkheid voor de hele Europese Unie."

Tot die uitspraak komt, blijft zijn site actief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl