NOS NieuwsAangepast

Iberia schrapt zwangerschapstest voor nieuwe stewardessen

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia schrapt zijn omstreden zwangerschapstest tijdens de sollicitatieprocedure. Het besluit volgt op een boete van 25.000 euro die de luchtvaartmaatschappij onlangs kreeg. Volgens de rechtbank heeft Iberia zich schuldig gemaakt aan discriminatie.

Het verhaal kwam aan het licht tijdens een landelijk onderzoek naar discriminatie op de werkvloer. Een aantal vrouwen dat bij Iberia solliciteerde als stewardess werd gevraagd om een zwangerschapstest te doen.

De test maakte deel uit van een medische keuring. Niemand bleek zwanger te zijn.

Diverse buitenlandse media melden dat uitzendbureau Randstad betrokken is bij de sollicitatieprocedure. Iberia laat desgevraagd weten dat Randstad niet verantwoordelijk was voor de medische keuring die na het selectieproces plaatsvond.

Heel normaal

Iberia zegt dat de test alleen maar is gedaan om er zeker van te zijn dat de vrouwen tijdens het werk geen risico zouden lopen. Ook is het volgens de luchtvaartmaatschappij heel normaal in Spanje dat er bij de sollicitatie een zwangerschapstest wordt afgenomen.

De rechtbank nam hier geen genoegen mee en veroordeelde Iberia tot een boete. De luchtvaartmaatschappij kan nog tegen de uitspraak in beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl