De Duitse oud-president Gauck wordt rondgeleid in de gasturbinefabriek van Siemens
NOS NieuwsAangepast

Rusland verplaatst turbines van Siemens naar de Krim

Rusland heeft ten minste twee gasturbines die door het Duitse concern Siemens zijn gebouwd en geleverd, verplaatst naar de Krim, stelt Siemens. Het bedrijf wil juridische stappen nemen tegen de verantwoordelijken.

Energietechnologie leveren aan de Krim is Europese bedrijven niet toegestaan vanwege sancties die door de Europese Unie zijn ingesteld tegen Rusland, nadat dat land in 2014 de Krim annexeerde. Het schiereiland hoorde tot dan toe bij Oekraïne. Er mag wel energietechnologie geleverd worden aan Rusland zelf.

President Poetin heeft de bevolking van de Krim beloofd dat de energievoorziening, ondanks de EU-sancties, onbelemmerd doorgaat. De turbines zijn bedoeld om elektriciteit op te wekken.

Russische onderdelen

De woordvoerder van het Kremlin heeft een andere lezing en zegt dat de turbines in Rusland met Russische onderdelen zijn gebouwd. Maar Siemens houdt vol dat zijn Russische zakenpartner Technopromexport de afgelopen maanden bij herhaling schriftelijk heeft beloofd dat de turbines niet naar de Krim verplaatst zouden worden en stapt daarom naar de rechter. Verder zegt het al zijn contracten met Rusland opnieuw te zullen bekijken.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken zegt dat het de verantwoordelijkheid van Siemens is om te zorgen dat de EU-sancties worden nageleefd. Met andere woorden: dat de turbines niet op de Krim terechtkomen.

Het Openbaar Ministerie in München overweegt om een onderzoek in te stellen naar de vraag of Siemens de EU-sancties heeft geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl