NOS SportAangepast

WB-zilver en brons voor Nederlandse roeiers in Luzern

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Luzern hebben de Nederlandse roeiers op de slotdag twee medailles veroverd. De vrouwendubbelvier pakten de zilveren medaille en er was brons voor de vier-zonder-stuurman en de mannenacht.

Drie wereldbekermedailles Oranje-roeiers in Luzern

Lisa Scheenaard, Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Nicole Beukers gaven slechts 0,70 toe op Polen. Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro namen Van Rooijen en Souwer de stoeltjes in van Chantal Achterberg en Carline Bouw, die samen met Scheenaard en Van Rooijen zilver wonnen bij de EK van 2015, de WK van 2015 en de Spelen van 2016.

Sterk eindschot

"Dit was een goede race", vertelde Beukers na afloop van de finale. "We hebben ervoor gevochten, maar het was helaas niet genoeg voor goud. Na Rio hebben we een goed team samengesteld, nu moeten we nog oefenen op de start."

Lisa Scheenaard, Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Nicole Beukers

Het nieuwe kwartet won in mei eveneens EK-zilver. Toen was Duitsland te sterk, nu Polen, de nummer vier van de EK. Een sterk eindschot bracht Nederland in de laatste 500 meter nog dicht bij de zege: de achterstand slonk van 1,37 naar 0,70.

Brons voor vier-zonder-stuurman

De vier-zonder-stuurman veroverde in Luzern de bronzen medaille. In een spannende finale moest de Nederlandse boot zijn meerdere erkennen in de Britten en de Italianen.

Harold Langen, Jasper Tissen, Vincent Van der Want en Govert Viergever

Harold Langen, Jasper Tissen, Vincent van der Want en Govert Viergever eindigden bij de EK in Racice als laatste in de finale. Nu lagen ze na 500 meter op kop en waren ze halverwege tweede achter de Britten (de nummer vier van de EK).

Na 1.500 meter was ook Europees kampioen Italië de Nederlandse boot voorbij. Het Oranjekwartet bleef echter knokken en had op de streep maar 0,30 achterstand op de Azzurri. "Het was een zware race", vertelde Tissen. "We konden gewoon niet sneller vandaag, dus we zijn tevreden met de bronzen medaille."

Ook brons voor mannenacht

De Holland Acht met Kaj Hendriks, Boaz Meylink, Roel Braas, Ruben Knab, Mechiel Versluis, Tone Wieten, Bjron van den Ende en Robert Luecken lag halverwege nog vijfde en had na 1.500 meter de derde plaats te pakken.

Europees kampioen Duitsland en Australië bleven echter ver buiten bereik. De tweede Nederlandse mannenacht gleed als vijfde over de finish.

"Het was een zware race, maar we hadden een goede start", vertelde Wieten. "De start was beter dan in de heats. We probeerden bij de Duitse jongens te blijven, maar dat lukte niet. Toch is het winnen van een medaille ook al goed."

Dirk Uittenbogaard en Bo Wullings na de finale twee-zonder-stuurman

Dirk Uittenbogaard en Bo Wullings eindigden in de finale van de twee-zonder-stuurman op de voorlaatste plaats. De mannendubbelvier, die in Poznan zilver won, eindigde nu als laatste, net als de lichte dubbelvier op zaterdag.

De vier-zonder-stuurvrouw (met ingang van 2020 olympisch) was nog het dichtst in de buurt van een medaille. Jose van Veen, Lies Rustenburg, Aletta Jorritsma en Monica Lanz gleden als vierde over de finish. De achterstand op de bronzen Canadese ploeg was met 2,89 ruim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl