NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: Maurice redt bejaarde moeder en veteraan krijgt medailles terug

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Wij hebben ons voorgenomen om in 2017 regelmatig te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Hier het overzicht van deze week.

Supermarktbaas Maurice Gillis en zijn moeder Fia

Moeder Gillis is haar zoon heel dankbaar. "Maurice is mijn held. Ik hoop het nooit meer mee te maken." Maurice Gillis, eigenaar van een supermarkt uit Oisterwijk, werd overvallen door een 13-jarige jongen, maar jaagde hem met een parasol de winkel uit. Om zijn bejaarde moeder te beschermen.

De 83-jarige Fia Gilles zit namelijk nog dagelijks achter de kassa in de supermarkt en was ook op het moment van de overval aan het werk. Ze moeten niet aan mijn moeder komen", zei Gilles met tranen in zijn ogen. "Dan sta ik niet voor mezelf in."

En eindelijk goed nieuws voor de ouders van de doodzieke baby Charlie: een kinderziekenhuis dat door het Vaticaan wordt gerund, heeft aangeboden te zorgen voor de tien maanden oude baby. Charlie lijdt aan een zeldzame ziekte, waardoor zijn hersens en spieren ernstig zijn verzwakt. Het ziekenhuis waar hij momenteel in verblijft in Groot-Brittannië wil vrijdag de apparaten die het kind in leven houden, uitschakelen.

Het kinderziekenhuis heeft nu aangeboden het kind aan de apparaten die hem in leven houden te laten. "Het beschermen van mensen, vooral als zij worden bedreigd door een ziekte, is een toewijding van liefde die God aan ons allemaal toevertrouwt", zei de directeur van het kinderziekenhuis. Ook moeten de ouders wat het ziekenhuis betreft kunnen besluiten over de toekomst van de baby.

Een blinde Britse D-Day-veteraan, die onlangs zijn medailles verloor op een openbaar toilet, heeft nieuwe onderscheidingen gekregen. Alfred Barlow (96) was met zijn vrouw en kleinzoon onderweg naar het voormalige slagveld in Normandië toen hij na een toiletbezoek vier van zijn medailles kwijt bleek te zijn.

"De medailles zijn weinig geld waard, maar voor mij zijn ze van onschatbare waarde", vertelde Barlow de BBC.

Een andere slechtziende militair, die geraakt was door het verlies van de oude Barlow, besloot hem te helpen. Hij kocht een set vervangende medailles voor hem van een handelaar in onderscheidingen.

Esperanza krijgt EMDR-therapie

Vorderingen op het gebied van therapie: kinderen die iets traumatisch hebben meegemaakt kunnen met een paar uur therapie al geholpen worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen.

"Zo'n 90 procent bleek een paar uur na de EMDR-behandeling al klachtenvrij te zijn of in ieder geval minder last te hebben", vertelt klinisch psycholoog Carlijn de Roos. "Een jaar later waren er zelfs meer kinderen van hun klachten af", zegt De Roos. "En die resultaten zijn ook nog eens blijvend."

Door EMDR kan Esperanza weer buitenspelen

En een wereldrecord in India: in twaalf uur tijd werd in de deelstaat Madhya Pradesh ruim 66 miljoen bomen geplant. Aan de actie langs de Narmada-rivier, die zondag werd gehouden, deden ongeveer anderhalf miljoen mensen mee.

De boomplantdag past in het klimaatbeleid van India, dat na China en de VS het land is dat de meeste broeikasgassen uitstoot.

Voor iedereen die zich ergert aan spreekkoren van voetbalsupporters: Anouk en haar oma Miep (85) hebben een creatieve manier gevonden om kwetsend gezang in de stadions onschadelijk te maken. Voor de levenslange Feyenoordfan Miep was het pijnlijk om haar medesupporters "Hamas, Hamas, alle joden aan het gas" te horen zingen. Anouk kwam zo op het idee voor haar afstudeerproject Loze Leuzen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Vermiste halfaap

Misschien niet per se goed nieuws, maar wel een grappig filmpje om mee af te sluiten. Uit Artis in Amsterdam ontsnapte dinsdag een halfaap. Het dier liep onder meer over de Wibautstraat in het centrum.

Een dierenverzorger en de politie hebben de aap gevangen. Daarna is hij teruggebracht naar de dierentuin.

Ontsnapte aap uit Artis gepakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl