Een deel van het publiek op het Vrijthof had poncho's aangetrokken
NOS NieuwsAangepast

Muziek in de straten en op het plein: André Rieu neemt bezit van Maastricht

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Een paar kilometer buiten het centrum van Maastricht zie je ze al lopen: vrouwen met mooie zomerjurken aan en het haar opgestoken, mannen met een chicue pantalon en een hoed. Hoe dichter bij het centrum, hoe voelbaarder de sfeer wordt: drukte, gezelligheid en muziek die klinkt in de straten.

Deze maand speelt André Rieu weer met zijn orkest op het Vrijthof in Maastricht. Het eerste concert was afgelopen donderdag.

De concerten trekken zo'n 11.000 bezoekers per avond: 8000 op het Vrijthof en ongeveer 3000 op de terrassen in de rest van de stad. Want ook daar volgen Maastrichtenaren (en toeristen) het concert. Ze kijken op een groot scherm terwijl ze genieten van speciale Rieu-menu's.

  • Sabrina Gijsen
    Gevulde terrassen in het centrum van Maastricht
  • Sabrina Gijsen
    Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden loopt langs de terrassen
  • Sabrina Gijsen
    Ook op het terras kan het concert van Rieu worden gevolgd

Het Vrijthof is afgezet en er staan lange rijen bij de ingangen, maar niemand klaagt. De mensen zien er tiptop verzorgd uit, iedereen is opgewekt en er wordt gezongen.

Waar normaal auto's en bussen over het Vrijthof rijden, staan nu tafels vol wijn en eten. De terrassen zitten stampvol en bieden uitzicht op grote schermen. Op het plein zelf staan 8000 stoeltjes, gericht naar een enorm podium.

De pleinen en straten in de rest van het centrum zijn ook gevuld, want ook daar is Rieu te zien. Vanavond kun je in Maastricht niet om de muzikant heen.

  • Sabrina Gijsen
    Het terraspubliek kan het concert volgen op een groot scherm
  • Sabrina Gijsen
    Mensen kijken samen op het terras naar het concert van André Rieu
  • Sabrina Gijsen
    Het concert van André Rieu op een groot scherm
  • Sabrina Gijsen
    Restaurants spelen in op de concerten met speciale menu's

"Ik kom voor de ambiance naar Rieu", zegt een jonge vrouw die op een van de terrassen zit. "Ik houd niet persé van deze muziek, maar de hele stad leeft op tijdens zijn concerten. Iedereen is gezellig." Het is echt Maastrichts om hiernaartoe te leven", gaat ze verder. "Maastrichtenaren houden van genieten en dat is precies wat ze deze weekenden doen."

Op het Vrijthof geeft een man van in de 60 dezelfde reden voor zijn komst naar Rieu. "In de straten van Maastricht klinkt de muziek van Rieu. Ook met carnaval galmt muziek door de straten. Dat zorgt voor een fijne sfeer. Bekenden, maar ook onbekenden, dansen met elkaar, het is heel speciaal."

En die positieve sfeer kunnen de mensen wel gebruiken, zegt hij. "Mensen hebben het in deze periode vol negatief nieuws nodig om te zien dat iedereen nog plezier kan hebben."

Tijdens het concert zingen mensen mee. Ze bewegen van links naar rechts tijdens rustige stukken en dansen op de uptemponummers. Als het begint te regenen en onweren, worden poncho's uitgedeeld. Niemand gaat naar binnen om te schuilen.

Het officiële concert wordt afgesloten met een Weense wals. De bezoekers staan op en dansen mee. Daarna, als de toegiften komen, begint "'t echte feeske pas", zoals een vrouw lachend zegt.

  • ANP
    David Hasselhoff naast André Rieu op het podium in Maastricht
  • Sabrina Gijsen
    Gouden confetti bij het concert van Rieu
  • Sabrina Gijsen
    Bij de toegiften gaan de voetjes van de vloer
  • Sabrina Gijsen
    Rieu-medewerkers in rood kostuum tijdens het Maastrichtse volkslied

Na een gastoptreden van David Hasselhoff (inclusief KITT-auto uit Knight Rider) en het Maastrichts volkslied lijkt het tijd voor het echte einde. Lijkt, want waar Rieu stopt, stoppen de bezoekers nog niet.

Het Vrijthof loopt leeg, maar de Maastrichtse straten lopen vol met dansende mensen. En waar de oudere bezoekers na een tijdje dansen naar huis gaan, gaan de jongeren het Maastrichtse nachtleven in.

Rieu is voorbij. Voor vanavond dan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl