Staatssecretaris Dijkhoff (VVD)
NOS NieuwsAangepast

'Beeld dat burgers Schiphol beveiligen klopt niet'

De indruk die wordt gewekt dat burgers Schiphol gaan beveiligen klopt niet, zegt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

"Er loopt een pilot met één persoon die naast een bewapende marechaussee zit, om te kijken hoe snel je iemand voor deze taak kunt opleiden", zegt Dijkhoff. Het gaat om werk bij de paspoortcontrole.

Vanochtend zei een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee in het NOS Radio 1 Journaal dat de pilot wordt uitgevoerd met een burger, geen reservist. Daarnaast worden voor de zomerdrukte dertig reservisten ingezet.

Dijkhoff benadrukt dat reservisten geen gewone burgers zijn. "Ze hebben in het verleden al een volledige opleiding bij de Koninklijke Marechaussee doorlopen."

Rijen passagiers

De pilot loopt zes weken. Dijkhoff wil niet zeggen of de Koninklijke Marechaussee meer burgers mag inzetten als deze pilot als geslaagd wordt beschouwd.

Dijkhoff vindt het logisch dat de Koninklijke Marechaussee zijn best doet om zo veel mogelijk mensen in te zetten op Schiphol om vertraging voor reizigers tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl