Peter Bosz tijdens zijn presentatie in Dortmund
NOS VoetbalAangepast

Met wie begint Bosz eindelijk aan avontuur in Dortmund?

Na alle rumoer rond zijn overgang van Ajax naar Borussia Dortmund kan bij trainer Peter Bosz het vizier vanaf vandaag volledig op het voetbal gericht zijn. Of kan... het móét!

Met de eerste training van het nieuwe seizoen begint de topclub uit de Bundesliga de jacht op Bayern München, dat in april zijn vijfde landstitel op rij veiligstelde. De fraaie reeks van Arjen Robben en de zijnen werd voorafgegaan door twee landstitels voor de Borussen en die tijden wil men in Dortmund graag laten herleven.

Terugkeer Mario Götze

Alleen is het nog even afwachten met wie Bosz dat voor elkaar moet krijgen. Het goede nieuws is dat de 25-jarige Mario Götze in de Dortmund-selectie is teruggekeerd.

Dat was hij natuurlijk al in de zomer van 2016, na drie jaar Bayern München, maar het afgelopen seizoen kwam de aanvallende middenvelder door problemen met zijn gezondheid niet verder dan zestien wedstrijden.

Mario Götze in actie

De 62-voudig international kampte sinds begin dit jaar met een stofwisselingsstoornis, maar die is achter de rug en dus kan Bosz beschikken over een fitte Götze, in de WK-finale van 2014 de matchwinnaar voor Die Mannschaft.

Dortmund-coach Bosz mag ook twee kersverse titelhouders verwelkomen, zij het nog niet vandaag. De van SC Freiburg overgenomen Maximilian Philipp en de bij Borussia Mönchengladbach weggelokte Mahmoud Dahoud veroverden eind juni met de Duitse nationale ploeg de Europese titel voor spelers onder 21 jaar.

Ze genieten echter - net als Mikel Merino, de Spaanse opponent in de eindstrijd - nog even van een welverdiende vakantie.

Kruisband

Naast de drie jonge EK-gangers zullen ook de in de ziekenboeg verkerende Julian Weigl, Shinji Kagawa, Raphael Guerreiro en Marco Reus de eerste training missen. International Reus, die tijdens de gewonnen bekerfinale tegen Eintracht Frankfurt een kruisband scheurde, zal zelfs pas volgend kalenderjaar weer inzetbaar zijn.

Ousmane Dembélé

Of Pierre-Emerick Aubameyang en Ousmane Dembélé van de partij zijn als op 5 augustus het seizoen wordt ingeluid met de Super Cup-wedstrijd tegen Bayern München, is ook nog maar afwachten. Aan de topscorer uit Gabon en de pas 20-jarige Franse aanvaller wordt van alle kanten getrokken.

FC Barcelona meldde zich al voor het tweede achtervolgende jaar voor Dembélé, die al is vergeleken met een jonge Cristiano Ronaldo, maar vooralsnog houdt technisch directeur Michael Zorc voet bij stuk: een transfer is uitgesloten.

20 miljoen per jaar

Aubameyang zal minder makkelijk binnenboord te houden zijn. De 28-jarige spits sloot het vorige seizoen af als topscorer van de Bundesliga. Met zijn 31 doelpunten bracht hij zijn totaal op 85 competitiedoelpunten in 128 wedstrijden. In zijn eerste van vier jaren bij Die Schwarzgelben was hij nog op dertien goals blijven steken.

Pierre-Emerick Aubameyang heeft er weer drie gemaakt

Die scoringsdrift is ook in China niet onopgemerkt gebleven. Tianjin Quanjian zou in de markt zijn voor Aubameyang, die 70 miljoen euro moet opbrengen.

Voor een club die een speler een jaarsalaris van 20 miljoen euro in het vooruitzicht stelt, lijkt dat geen hobbel van betekenis, maar vooralsnog is er van een overgang geen sprake. En haast is geboden: op 14 juli sluit de Chinese transfermarkt.

Jonge talenten Alexander Isak (l) en Emre Mor

Bosz gaat hoe dan ook aan de slag met een groep vol jonge talenten. Zoals de 19-jarige Turkse international Emre Mor, de 17-jarige Zweedse international Alexander Isak en de 18-jarige Amerikaans international Christian Pulisic.

79.653 gemiddeld

Aan de Nederlandse trainer de schone taak om de komende weken een elftal te smeden dat het thuispubliek - met een gemiddelde van 79.653 trok Borussia Dortmund afgelopen seizoen de meeste toeschouwers in heel Europa - een aantrekkelijke pot voetbal voorschotelt, maar ook nog eens resultaten boekt.

Het gat van achttien punten dat aan het eind van de vorige competitie gaapte tussen de Dortmunders en de Rekordmeister uit München mag immers best wat kleiner worden. Of liever nog: omgezet in welke voorsprong dan ook...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl