De telefoon zonder batterij
NOS NieuwsAangepast

Telefoons zonder batterij en winkels zonder kassa, wat komt er nog meer?

De afgelopen dagen werden toekomstplannen gepresenteerd die ons dagelijks leven ingrijpend kunnen veranderen. Volgend jaar begint een proef met winkels zonder kassa. Daarnaast bedachten wetenschappers een telefoon zonder batterij en wil Volvo alleen nog auto's maken die rijden die helemaal of deels elektrisch worden aangedreven.

Onze huizen, onze vervoersmiddelen en de manier waarop we boodschappen doen ondergaan in de nabije toekomst allemaal een flinke transformatie, verwacht futuroloog Paul Ostendorf. Volgens hem zullen we efficiënter omgaan met energie, minder afhankelijk zijn van de overheid en veel sneller boodschappen doen.

Shoppen in de toekomst

Dat heeft gevolgen voor de dagelijkse gang naar de supermarkt die veel mensen nu nog maken. De winkel zonder caissières is in aantocht: vandaag maakte supermarktketen Albert Heijn bekend eind 2018 te beginnen met een test.

In de winkel zonder kassa kunnen klanten hun spullen pakken in de winkel en weglopen. Daarbij zou Albert Heijn gebruik kunnen gaan maken van een techniek die nu wordt getest door het Amerikaanse bedrijf Amazon. Een robot met kunstmatige intelligentie signaleert welke artikelen zijn meegenomen en rekent automatisch af, met behulp van de gegevens die bij de winkel geregistreerd staan.

"Voor ouderen die naar de supermarkt gaan voor een praatje met de caissière is dat niet ideaal, maar voor de jongere generatie die vaak druk en onderweg is wél", zegt Ostendorf.

Zelfscankassa's in een supermarkt

Om die reden denkt hij dat supermarkten op termijn helemaal verdwijnen en het thuiswinkelen zich steeds verder zal ontwikkelen. Winkels en merken weten steeds beter wat klanten willen en passen hun advertenties daarop aan. 'Dit product is een belevenis', is de boodschap die ze willen overbrengen.

Zo lang er nog fysieke winkels zijn, gebeurt de promotie nog gewoon op de winkelvloer, zegt Ostendorf. Hij denkt dat supermarkten zich de komende jaren ook zullen gaan richten op het kweken van producten in de winkel.

"Ik heb gehoord dat een supermarktketen een proef voorbereidt met het kweken van kruiden", vertelt hij. Door speciale led-lichten en een voedingsoplossing die de planten via de wortels binnenkrijgen, zou verse basilicum en tijm dan in de winkel kunnen groeien. "Misschien dat dat in de toekomst ook bij groenten en fruit zou kunnen."

Vervoer in de toekomst

Ook op het gebied van vervoer zijn grote veranderingen op komst. De elektrische auto moet in de nabije toekomst benzine- en dieselauto's gaan vervangen. Vanaf 2019 wil fabrikant Volvo alleen nog modellen op de markt brengen die op elektriciteit rijden en Frankrijk wil dat er in 2040 in het land geen benzine- of dieselauto's meer worden verkocht. In Noorwegen moet het zelfs al in 2025 zo ver zijn.

Een goede ontwikkeling, zegt Ostendorf. "Alleen kost het jaren om de regelgeving aan te passen. Het zou kunnen dat overheden door de tijd worden ingehaald." De futuroloog verwacht namelijk dat over 10 à 20 jaar een stuk minder mensen een eigen auto zullen kopen dan nu.

Een proef met een zelfrijdende auto in Zuid-Korea

Mogelijk heeft de zelfrijdende auto tegen die tijd zijn intrede gedaan. Ostendorf denkt dat er apps worden ontwikkeld waarmee die auto's overal opgeroepen kunnen worden. De wagen rijdt automatisch voor en de klant kan instappen.

"Auto's doen dan ook dienst als een soort openbaar vervoer. Zo staan voertuigen een stuk minder stil en zijn er minder wagens nodig om iedereen te bedienen. De zelfrijdende auto zal de manier waarop we ons van A naar B bewegen compleet veranderen."

Thuis in de toekomst

Daarnaast kunnen mensen vanuit hun huis steeds makkelijker opvragen waar hun auto staat en wanneer die bijvoorbeeld een apk-keuring nodig heeft. Dit soort technologie zit nu soms al in nieuwe auto's en past bij de ontwikkeling van het zogeheten internet of things.

"Dat betekent dat alles op elkaar is aangesloten", vertelt Ostendorf. "Van de televisie tot deurbel." Via een deurbel met camera die is verbonden met een netwerk, kun je bijvoorbeeld meteen zien of er iemand voor de deur staat, ook als je zelf niet thuis bent. "Veilig en handig", zegt de futuroloog.

Een deurbel met camera

Volgens Ostendorf zullen in de toekomst de bewoners van het huis op steeds meer manieren gebruikmaken van het netwerk. Zo zullen apparaten in de woning de luchtkwaliteit registreren, maar ook de suikerspiegel van de bewoner. "Er zijn nu al glucosemonitors op de markt waardoor diabetespatiënten niet meer hoeven te prikken. Je kunt je suikerspiegel controleren met je smartwatch."

Al die apparaten hebben waarschijnlijk steeds minder energie nodig. De eerste telefoon zonder batterij is al ontwikkeld. Het toestel zet radiosignalen om in elektriciteit. Die technologie wordt in de toekomst ook beschikbaar voor andere spullen, verwacht Ostendorf.

"En mede doordat zonnepanelen en huisaccu's steeds populairder en efficiënter worden, zijn mensen steeds beter in staat hun eigen energievoorziening te regelen."

Stap voor stap

Het zijn ontwikkelingen die nog jaren kunnen duren, benadrukt hij. Stap voor stap zullen nieuwe technologieën ingeburgerd raken. Maar voor veel van de genoemde voorbeelden geldt dat de techniek al bestaat en het wachten is tot deze door een groot publiek wordt opgepikt.

En dan kan het hard gaan, zegt Ostendorf. "Het aantal apparaten dat met internet verbonden is, gaat nog veel explosiever groeien dan de afgelopen jaren al is gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl