In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Leerlooierij uit Gouden Eeuw ontdekt in Enkhuizen

  • Archeologie Westfriesland
    Er werden onder meer hoornpitten ontdekt
  • Archeologie Westfriesland
    Het opgraven van de dam
  • Archeologie Westfriesland
    Grote rechthoekige kuilen
  • Archeologie Westfriesland
    Onderkant van een houten ton met bodem
  • Archeologie Westfriesland
    Hoornpitten

In Enkhuizen is een leerlooierij uit de Gouden Eeuw ontdekt. Het zeventiende-eeuwse complex werd ontdekt bij archeologisch onderzoek in een straat waar binnenkort huurwoningen worden gebouwd, schrijft NH Nieuws.

"Eerst vonden we gekke kuilen, houten tonnetjes en rechthoekige gaten die niet bij een gewoon woonhuis pasten," vertelt stadsarcheoloog Michiel Bartels. "Toen we hoornpitten vonden, begrepen we dat het om een leerlooierij moest gaan." Vroeger liet men de hoorns aan het leer zitten zodat de koper kon zien dat het om echt runder- of schapenleer ging.

Het is volgens de archeoloog bijzonder dat er een complete looierij is blootgelegd. "We komen wel eens een ambachtelijke smederij of bakkerij tegen, maar zo'n vondst als deze komt eens in de vijf à tien jaar voor."

Ossen

De grote werkplaats lag binnen de vestingwal van de VOC-stad Enkhuizen. Vanwege de grote behoefte aan proviand op de handelsvloten in de Gouden Eeuw, ontstond er een levendige handel in ossen. Het vlees van de dieren werd gezouten en als tonnenvlees meegenomen aan boord. De huiden bleven over en werden tot leer verwerkt.

Het archeologische onderzoek naar de leerlooierij duurt waarschijnlijk nog de hele week. Daarna kan de bouw beginnen van de geplande vijftien huurwoningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl