NOS NieuwsAangepast

Voor het beste terras moet je ... niet naar Groningen

Raar vinden Groningers het maar, dat juist hun geliefde provincie helemaal niet in de Nederlandse Terras Top 100 staat. Zelfs in studentenstad Groningen waren kennelijk geen terrasjes te vinden die voldeden aan de kritische eisen van de jury van het vakblad Misset Horeca dat de Terras Top 100 publiceert.

Joris van Berkel van horecagroningen.nl is verbaasd. "Groningen heeft heel veel goede terrassen", aldus Van Berkel. Volgens hem kun je pech hebben met een doodgeslagen biertje of gemorste koffie, net als de jury langskomt.

400 aanmeldingen

Bijna 400 horecaondernemingen deden mee aan de Terras Top 100. In de eerste ronde selecteerde een anonieme jury de 125 best scorende terrassen die doorgingen naar de tweede ronde. Een vakjury en een hoofdjury stelden uiteindelijk een top 100 samen. De juryleden keken onder meer naar de sfeer en service.

Dat Groningen er niet bij zat, kan volgens Michael Simon van Misset Horeca komen omdat het niveau dit jaar in de rest van Nederland heel hoog lag. Om bij de laatste 125 terrassen te komen, moest je minstens een 8,9 scoren. Het hoogste cijfer in Groningen was een 8,8, net niet genoeg, maar dat zijn volgens Simon ook goede terrassen.

De winnaar

De winnaar komt dit jaar uit de provincie Gelderland. Brasserie Staverden in de gemeente Ermelo kreeg lovende kritieken van de verschillende jury's. Het terras is chic en luxueus, maar tegelijkertijd enorm toegankelijk. Ook waren de juryleden gecharmeerd van de picknickmogelijkheden van de brasserie.

Opvallend was volgens Michael Simon, van Misset Horeca, dat Amsterdam dit jaar goed scoorde. De hoofdstad staat vooral bekend om de drukke terrasjes maar niet persé om de beste terrassen. Toch weet Amsterdam dit jaar maar liefst zes keer de top 100 te halen.

Het vakblad Misset Horeca publiceert elk jaar een nieuwe lijst. De Groningers hebben dus een jaar de tijd om er voor te zorgen volgend jaar wel een plekje te bemachtigen in de top 100.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl