NOS NieuwsAangepast

Britse regering wil Europese visserij in Britse wateren inperken

De Britse regering is van plan een einde te maken aan de afspraken waarmee Europese vissers in de buurt van de kust van Groot-Brittannië mogen vissen. Volgens de huidige afspraken mogen EU-lidstaten vissen binnen twaalf Britse nautische mijl uit de kust, ongeveer 22 kilometer.

Minister van Milieu Michael Gove maakte bij de BBC bekend dat hij de visserijconventie van 1964 wil beëindigen. Onder deze conventie mogen Europese vissers binnen zes tot twaalf mijl uit de Britse kust vissen. "We zullen zeggen dat we de controle terugnemen. Wij kunnen bepalen wie er mogen vissen", zei Gove. Critici van het plan spreken van een agressieve stap.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat de aankondiging al werd verwacht en dat Nederlandse vissers tot de brexit toegang zullen houden tot het gebied. Economische Zaken noemt het positief dat de Britse regering over nieuwe afspraken wil onderhandelen.

Volgens Pim Visser van VisNed heeft de uitsluiting weinig effect op Nederlandse vissers, omdat zij nu al niet in dit gebied mogen vissen. Nederlandse vissers die onder Belgische vlag varen worden wel getroffen.

200 mijl

Gove suggereert in het interview met de BBC dat hij na de brexit de Britse wateren wil sluiten tot 200 mijl uit de kust, ongeveer 370 kilometer. Een dergelijke stap zou wel grote gevolgen hebben voor vissers uit andere landen, al zegt Gove dat er nog wel onderhandeld kan worden. De maatregel zou Nederlandse vissers in ieder geval heel zwaar treffen.

"We kunnen dan nog wel met andere landen onderhandelen over toegang. Het is dan aan ons om te bepalen op welke gronden we andere landen toelaten", zei Gove.

De visserijconventie werd in 1964 getekend, zeven jaar voordat Groot-Brittannië lid werd van de Europese Unie. Een vertrek uit de conventie betekent dat de Britten zelf ook het recht verliezen om binnen twaalf mijl van de Europese kust te vissen.

Gove noemt het geplande vertrek "een historische stap naar een nieuw binnenlands visbeleid voor na het vertrek uit de EU". De minister denkt dat het vertrek leidt tot een meer winstgevende, meer concurrerende en duurzamere Britse visserij. De Britse koepel voor visserij-organisaties deelt deze opvatting.

Brexit

Onder Britse vissers waren veel stemmers voor een brexit. Veel van hen hebben al jaren het idee dat de EU nadelig is voor de Britse visserij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl