Winkelend publiek in Rotterdam
NOS Nieuws

'Mensen vluchten echt niet steegje in om straatverkoper te ontlopen'

"Krantje erbij, meneer?" Of: "Goeiemiddag, schone dame!"

Het zijn zo maar wat openingszinnen die door straatverkopers worden gebruikt. De een vindt ze opdringerig, de ander trapt in het verkooppraatje. Het gaat vaak om abonnementen of lidmaatschappen van goede doelen.

Meestal zijn het studenten die dit werk doen. "Het heeft mij aardig gevormd, professioneel gezien", zegt Abderrahman el Fellah. Hij werkte jarenlang als straatverkoper. "Er komt doorzettingsvermogen bij kijken en communicatieve vaardigheden. Je spreekt immers mensen uit alle lagen van de bevolking."

Rachnel Kramer werkte als straatverkoper voor een energiemaatschappij. Ook zij heeft veel van het werk geleerd. "Ik moest wel even uit mijn comfortzone komen om mensen zomaar aan te spreken bij de supermarkt. Maar ik denk dat 90 procent van de mensen wel met mij in gesprek ging."

Onbekommerd

De brancheorganisatie van winkeliers wil al die verkopers helemaal niet meer in de winkelstraten. "Onze klanten willen onbekommerd kuieren door de winkelstraten en rustig naar etalages kijken", zei een woordvoerder eerder vandaag. "En dan is het buitengewoon irritant als je om de 2 of 3 meter wordt aangesproken en opgejaagd door straatverkopers." De organisatie denkt dat sommige consumenten wegblijven uit bepaalde straten.

Volgens El Fellah valt het allemaal wel mee. "De verkopers staan altijd in de grootste straat die er is. Dan gaan mensen niet een steegje in om een verkoper te ontlopen", zegt hij. "Als we in een nauw straatje stonden, gingen we even naar de winkelier om te zeggen dat we er waren. En dan kan het goed."

Ik ben een keer uitgescholden door een buurtgek.

Rachnel Kramer

Ook Kramer heeft die ervaring. "De winkeliers vonden het vaak prima", zegt ze. "En met sommige winkels hadden we een samenwerkingscontract."

Met negatieve reacties hebben de twee oud-straatverkopers zelden te maken gehad. "Natuurlijk kwam het wel eens voor", zegt Kramer. "Dat mensen heel direct zeggen: hou eens op met je verkooppraatjes. En ik ben ooit uitgescholden, door een soort buurtgek."

Allebei werken ze inmiddels niet meer als straatverkoper. "Je ontgroeit het een beetje", zegt El Fellah. "Je bent niet meer het schattige studentje."

De twee oud-straatverkopers ontlopen de huidige verkopers trouwens niet. "Maar ik ken de manieren om aardig af te wijzen ook. Zeker weten", zegt Kramer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl