Confrontatie tussen bewoners van het Rifgebied en de Marokkaanse politie
NOS NieuwsAangepast

Marokkaans-Nederlandse crimineel en activist Saïd Chaâou aangehouden

De Marokkaanse Nederlander Saïd Chaâou is aangehouden. Aanleiding is een Marokkaans uitleveringsverzoek. De kwestie leidde de afgelopen week tot een diplomatieke rel waarbij Marokko zijn ambassadeur terugriep voor overleg.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat Marokko garanties heeft gegeven dat Chaâou alleen zal worden berecht in verband met mogelijke betrokkenheid bij drugshandel en niet vanwege zijn politieke activiteiten.

Chaâou was parlementariër in Marokko en ijvert voor onafhankelijkheid van het Rifgebied in Marokko. Hij wordt door de Marokkaanse autoriteiten beschuldigd van drugshandel. Een bron binnen de Marokkaanse regering benadrukt dat de zaak alleen draait om de criminele activiteiten van Chaâou.

Gebruikelijke behandeling

Nederland neemt het uitleveringsverzoek, dat in 2015 werd gedaan, nu op de gebruikelijke manier in behandeling. Het verzoek gaat naar een rechtbank, die erover beslist.

De advocaat van Chaâou, Inez Weski, zegt in een eerste reactie dat hij zijn uitlevering zal aanvechten. De belofte dat hij niet wordt vervolgd voor politieke activiteiten noemt ze waardeloos.

Drugshandel

Volgens de Marokkaanse autoriteiten is Chaâou sinds 2010 lid van een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel. Ook wordt hij beschuldigd van het financieren van betogers in de Rif-regio in het noorden van Marokko.

Chaâou zet zich al jaren in voor de onafhankelijkheid van de Rif-regio. Dat ligt in Marokko zeer gevoelig. De inwoners van het Rifgebied demonstreren al maanden tegen corruptie en voor sociale rechtvaardigheid.

In 2015 werd Chaâou in zijn woonplaats Roosendaal opgepakt toen er een groot drugsnetwerk werd opgerold. Critici zeggen dat Marokko hem met de beschuldigingen de mond wil snoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl