NOS NieuwsAangepast

Alle verdachten van moord Poetin-uitdager zijn schuldig

De jury heeft vijf verdachten schuldig bevonden in de rechtszaak over de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Het gaat om de schutter en vier andere betrokkenen. De rechter in Moskou zal later de strafmaat bepalen.

Nemtsov werd in 2015 doodgeschoten toen hij in Moskou vlak bij het Kremlin liep. Hij was een van de belangrijkste tegenstanders van president Poetin.

De moord veroorzaakte veel onrust en boosheid onder andere oppositieleden. In februari van dit jaar liepen meer dan 10.000 mensen mee in een herdenkingstocht voor de voormalige vice-premier.

Tsjetsjenen

Alle vijf aangeklaagden komen uit Tsjetsjenië. De schutter, Zaoer Dadajev, is een voormalig officier bij de veiligheidsdienst van de Tsjetsjeense leider Kadyrov. Volgens de jury beloofde Dadajev de vier andere betrokkenen meer dan 200.000 euro voor de moord op Nemtsov.

Zaoer Dadajev

Nemtsovs familieleden zijn nog niet tevreden nu de vijf verdachten schuldig zijn bevonden. Ze zeggen dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het motief voor de moord en vooral wie de opdrachtgever was.

De familie wilde onder meer een onderzoek naar de betrokkenheid van de Tsjetsjeense leider Kadyrov. Ook wilden ze dat een Tsjetsjeense politiecommandant zou getuigen in het proces. Hij kwam niet opdagen en zou onvindbaar zijn.

Het Kremlin zegt niet betrokken te zijn geweest bij de richting van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl