Rutte (VVD), Buma (CDA) en Pechtold (D66)
NOS NieuwsAangepast

Uitbreiding kraamverlof uitgesteld door vier 'formatiepartijen'

De vier partijen die aan het onderhandelen zijn over een nieuw kabinet - VVD, CDA, D66 en ChristenUnie - hebben de uitbreiding van het kraamverlof toch van de politieke agenda gehaald.

Daardoor gaat de uitbreiding van het kraamverlof voor werknemers na de bevalling van hun partner van twee naar vijf betaalde dagen volgend jaar waarschijnlijk niet door. De invoeringstijd wordt te kort.

Langer kraamverlof

Het wetsvoorstel van PvdA-minister Asscher stond op de lijst met controversiële onderwerpen. Dat zijn onderwerpen waarover de Tweede Kamer niet meer spreekt tot er een nieuw kabinet is.

Op initiatief van de PvdA besloot een Kamermeerderheid een langer kraamverlof toch versneld te regelen en het onderwerp van de lijst te halen en weer op de agenda te zetten. Vanavond zou er een Kamerdebat over zijn.

Maar nu is het onderwerp toch weer 'taboe' verklaard door de vier onderhandelende partijen, tot er een nieuwe kabinet is.

Conflict

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen heeft dat niets te maken met de inhoud van het onderwerp, langer kraamverlof voor vaders en andere partners. "Dit heeft alles te maken met het conflict tussen VVD en PvdA", zegt hij. "Dit is een wraakactie tegen PvdA-leider Asscher."

Lerarensalarissen

Dinsdag stelde PvdA-leider en minister Asscher dat de PvdA-ministers in het kabinet pas hun handtekening onder de begroting van volgend jaar zetten als daarin is geregeld dat de lerarensalarissen omhoog gaan en de koopkracht "fatsoenlijk" wordt verdeeld.

Hij liet doorschemeren dat de PvdA-ministers anders uit het kabinet zouden stappen. VVD-leider Rutte en CDA-leider Buma reageerden boos en teleurgesteld op deze actie van Asscher.

Vanmorgen zei Asscher daarover op NPO Radio 1: "Die partijen vinden het gewoon lastig dat ik een mening heb. Ik snap de ophef niet en ik vind het ook een beetje hypocriet. Hou op met dat gepiep en dat gespin en dat gewiegel."

Eventuele coalitie

Maar die oproep heeft niet echt geholpen. VVD en CDA hebben met steun van D66 en ChristenUnie juist nóg een voorstel van Asscher geblokkeerd.

Het is nog niet bekend of een eventuele coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een uitbreiding van het kraamverlof wil en op welke termijn die uitbreiding ingevoerd zou kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl