Deelnemers aan het Passageproces met achter de microfoon hoofdverdachte Dino Soerel
NOS Nieuws

Hof: OM mocht kroongetuigen inzetten in Passageproces

Het Openbaar Ministerie mocht in het onderzoek tegen de tien verdachten in het Passageproces gebruikmaken van de kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

De verdediging van de verdachten heeft aangevoerd dat de verklaringen van de kroongetuigen onbetrouwbaar zijn, omdat hun in ruil een groot geldbedrag en strafvermindering in het vooruitzicht is gesteld.

Het hof gaat daar niet in mee. Of het hof de verklaringen inhoudelijk betrouwbaar vindt, blijkt vanmiddag.

Cruciaal

De verklaringen van La S. en Ros zijn cruciaal voor de bewijsvoering die het Openbaar Ministerie heeft opgebouwd. Tegen hoofdverdachte Dino Soerel en drie andere verdachten is levenslang geëist. Vanmiddag maakt het hof bekend of het daarin meegaat.

Het Passageproces gaat over liquidaties en pogingen daartoe in de Amsterdamse onderwereld tussen 1993 en 2006. De verdachten zijn vermeende opdrachtgevers, tussenpersonen en huurmoordenaars. Door de rechtbank werd Soerel vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moorden, drie anderen kregen levenslang.

Ros kreeg 30 jaar. Het OM eist nu 14 jaar, omdat hij in het hoger beroep optreedt als kroongetuige. Peter la S. kreeg in eerste aanleg 8 jaar. Hij kreeg strafvermindering omdat hij destijds al kroongetuige was.

De zaak loopt al tien jaar. Het OM en de verdachten kunnen nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl