NOS Nieuws

Winkeliers zijn helemaal klaar met straatverkopers

Het is een bekend beeld in drukke winkelstraten: mensen die je een krantenabonnement of een lidmaatschap van een milieuorganisatie proberen aan te smeren. De brancheorganisatie van winkeliers wil van ze af.

"Het steekt ontzettend de kop op", zegt Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland. "Onze klanten willen onbekommerd kuieren door de winkelstraten en rustig naar etalages kijken. En dan is het buitengewoon irritant als je om de twee of drie meter wordt aangesproken en opgejaagd door straatverkopers."

Minder klandizie

Volgens Van Golberdinge lopen winkeliers zelfs geld mis door de straatventers. "Voor sommige consumenten is het zelfs zo ergerlijk dat ze wegblijven uit winkelstraten waar er veel staan. Je zou als winkelier maar net in die ene straat zitten en er zou maar net zo'n relatief agressieve verkoopclub voor je deur staan waardoor je minder klandizie en minder omzet hebt."

Detailhandel Nederland wil dat gemeenten in actie komen tegen de verkopers. "Een gemeente kan bijvoorbeeld met vergunningen komen en op die manier bepalen hoe vaak en waar je mag verkopen. Je kan als gemeente ook een verbod doorvoeren. Of het bijvoorbeeld alleen op zaterdagochtend toestaan."

De winkeliersclub is niet voor een algeheel verbod. "We kunnen ons heel goed voorstellen dat het soms ook leuk en nuttig is. Maar je moet er wel regels aan stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl