NOS NieuwsAangepast

VS verbiedt laptops in handbagage voorlopig niet; wel extra veiligheidseisen

Luchtvaartmaatschappijen die op de Verenigde Staten vliegen moeten binnen drie weken nog striktere veiligheidsmaatregelen nemen. Bedrijven die dat niet doen, riskeren een verbod op laptops in de handbagage, heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekendgemaakt.

Een algemeen laptopverbod op vluchten naar de VS is daarmee voorlopig van de baan. De Amerikaanse branchevereniging Airlines for America vreest dat de nieuwe maatregelen tot frustraties bij reizigers kunnen leiden. Mogelijk duurt het nog langer voor ze door de veiligheidscontrole zijn.

De luchtvaartbranche is sowieso kritisch over een laptopverbod, dat protectionistisch en niet effectief zou zijn. Laptops mogen nog wel mee in het ruim van het vliegtuig en kunnen daar net zo goed ontploffen, zeggen experts.

Extra screening

Binnen drie weken moet er een strengere controle op explosieven zijn op de luchthavens. Daarnaast hebben de luchtvaartmaatschappijen nog zes maanden de tijd om onder meer een extra screening op de passagiers door te voeren.

Op vluchten vanaf tien internationale luchthavens in de Arabische wereld is het al verboden een laptop mee te nemen in de handbagage. Die maatregel werd in maart van kracht en de Amerikaanse regering wilde dat verbod verder uitbreiden.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid geeft meer duidelijkheid over de extra veiligheidsmaatregelen op zijn website. Daar staat dat het om onzichtbare en zichtbare maatregelen gaat. Zo moeten er extra snuffelhonden worden ingezet en gebruik worden gemaakt van 'geavanceerde technologie'. De komende weken zal het Amerikaanse ministerie samenwerken met de luchtvaartmaatschappijen zodat de veiligheidsmaatregelen goed worden ingevoerd.

Impact onbekend

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt nog geen idee te hebben wat voor impact de opgelegde veiligheidsmaatregelen door de Verenigde Staten zullen hebben. Welke maatregelen er worden genomen en wat de gevolgen zullen zijn tijdens de topdrukte deze zomer is nog de vraag. KLM beraadt zich momenteel op de situatie.

Schiphol zegt dat de luchtvaartmaatschappijen het voortouw zullen moeten nemen. Samen met hen wil de luchthaven gaan kijken hoe zij de verscherpte Amerikaanse veiligheidseisen gaan doorvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl