Florissante kwartaalcijfers CBS over overheidsfinanciën

In zijn kwartaaloverzicht over de eerste drie maanden van dit jaar presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek alleen maar gunstige cijfers over de rijksfinanciën. Zo was het overheidssaldo (het verschil tussen inkomsten en uitgaven als percentage van het bruto binnenlands product) met 1 procent het hoogste in 16 jaar.

Dat het saldo zo gunstig was, kwam vooral doordat de overheid bijna 400 miljoen euro minder uitgaf dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Er werd vooral minder afgedragen aan de Europese Unie. Verder speelden de hogere belastinginkomsten een grote rol.

De loon- en inkomstenbelasting brachten 0,9 miljard en 2,4 miljard euro meer op en de vennootschapsbelasting zelfs 2,6 miljard euro. Daarbij speelde mee dat bedrijfsverliezen uit de periode van de financiële crisis na 2008 nu grotendeels zijn verrekend met de winsten in latere jaren. Bedrijven krijgen daarvoor 9 jaar de gelegenheid.

Verkoop aandelen

De schuld van de overheid was in het eerste kwartaal 11,6 miljard euro lager dan eind vorig jaar. De schuld kwam daarmee voor het eerst in zes jaar onder de EU-norm van een schuld van maximaal 60 procent van het bbp.

Een deel van de schuld kon worden afgelost doordat aandelen in het verzekeringsbedrijf ASR werden verkocht. Een ander deel van de aflossing werd betaald uit het begrotingsoverschot van het Rijk.

Andere EU-landen

Vergeleken met andere EU-landen deed Nederland het financieel prima in het eerste kwartaal, signaleert het CBS. De schuld ligt ruim onder het gemiddelde van de andere landen en de overheidsuitgaven stijgen hier minder hard dan in de rest van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl