Wilco kan niet wachten tot hij 5G krijgt
NOS Nieuws

Supersnel internet via 5G, Groningen begint met testen

Bij de woorden krimpregio's en aardbevingen denk je waarschijnlijk al snel aan Groningen. Begrijpelijk, maar als aan het Economic Board Groningen ligt, komt het gebied juist bekend te staan om 5G. Vandaag opent in Groningen het eerste 5G-lab ter wereld dat in een plattelandsomgeving zit.

In het lab testen bedrijven, studenten en ondernemers toepassingen voor het toekomstige 5G-netwerk. Dat is de opvolger van 4G en moet mobiel internetten tot wel honderd keer sneller maken.

We hebben voor Groningen gekozen om zo een boost aan de provincie te geven.

Peter Rake, programmamanager Economic Board Groningen

Het innovatiecentrum wordt geopend op het Zernikecomplex in Groningen, waar de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen een campus hebben. Peter Rake is van het Economic Board Groningen en verantwoordelijk voor het lab. Hij is enthousiast over het betrekken van studenten bij het project. "Zo kunnen we hen de kans geven om ideeën te ontwikkelen om 5G in te zetten. 5G kan worden ingezet in de landbouw, het verkeer, de energiesector, noem maar op. Als die ideeën zijn ontwikkeld, kunnen we de tests uitvoeren op het platteland," vertelt hij.

De provincie Groningen als onderzoeksgebied is niet zomaar gekozen. "We waren op zoek naar een plattelandsgebied om het 5G-netwerk te testen. We hebben voor Groningen gekozen om zo een boost aan de provincie te kunnen geven. We hopen dat we hiermee werkgelegenheid en bedrijvigheid in Groningen gaan creëren."

Smart potatoes

Een test die al op de planning staat is eentje met 360-camera's. Die worden gemonteerd op politievoertuigen, zodat het voertuig vanuit de meldkamer van de politie in de gaten kan worden gehouden. "Als dat lukt, kan er sneller worden gehandeld tijdens bepaalde situaties", vertelt Rake. "Diezelfde technieken willen we ook gebruiken in een zelfrijdende bus. We gaan kijken of zo'n camera een steward in de bus kan vervangen en gekoppeld kan worden aan een commandopost van het openbaar vervoer."

"Ook zijn we bezig met tests op het platteland. In Noord-Groningen hebben we een aantal boeren die pootaardappelen verbouwen en graag willen weten hoe de bodem van de akker eraan toe is. Daarom hebben we nu een aantal 'smart potatoes', die boeren kunnen vertellen hoe het gesteld is met de aardappelen. Vanaf hun computer kunnen boeren vervolgens aflezen hoe de aardappelen groeien en of ze voldoende water en voedingsstoffen hebben."

Wilco Stollenga (21) uit het Noord-Groningse Eppenhuizen heeft een bedrijf waar hij met behulp van een drone akkers in kaart brengt. Vervolgens kan hij aflezen waar akkers goed groeien en waar niet.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De technische bedrijfskundestudent gaat binnenkort ook aan de slag in het lab. "We gaan 5G op de drone zetten, zodat de beelden sneller kunnen worden overgezet naar een computer. Nu duurt dat nog zo'n vijf uur, met 5G zou dat binnen een kwartier kunnen."

Wanneer hebben we 5G?

Dat duurt nog wel een paar jaar. Rake: "De Europese Unie heeft als ambitie om in 2020 in ten minste één grote stad in elk EU-land 5G te hebben. En wij willen natuurlijk dat behalve die steden ook Noord-Groningen zo'n netwerk krijgt. Daar gaan we nu ons uiterste best voor doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl