Jerry Afriyie bij het gerechtshof in Amsterdam
NOS Nieuws

Geen strafzaken over afbeelden en uitbeelden Zwarte Piet

Het Openbaar Ministerie hoeft geen strafzaken te beginnen tegen onder andere de omroep NTR, de gemeente Gouda en Albert Heijn vanwege het gebruik van de figuur Zwarte Piet. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof bepaald in een zaak die namens honderden Nederlanders was aangespannen door de Stichting Nederland Wordt Beter en actievoerder Jerry Afriyie.

Die twee partijen hadden geklaagd bij het hof over de beslissing van de officier van justitie om geen vervolging in te stellen vanwege de zwarte pieten. Via de rechter hoopten ze te bereiken dat het OM alsnog aan de slag zou moeten.

De anti-racismegroepering Nederland Wordt Beter en Afriyie deden twee jaar geleden aangifte omdat het afbeelden of uitbeelden van zwarte piet discriminerend en beledigend zou zijn.

Zowel de gemeente Gouda, waar in 2014 de intocht van Sinterklaas werd gevoerd, als de omroep NTR (van het Sinterklaasjournaal) en winkelbedrijven als de Hema, Blokker en Albert Heijn zouden hierom vervolgd moeten worden.

Algemeen geformuleerd

Het gerechtshof bepaalde echter dat de aangifte te algemeen was geformuleerd om daaruit concrete strafbare feiten af te leiden. De rechter nam in de overweging mee dat de maatschappelijke discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet nog volop gaande is, en dat de afschaffing van stereotyperingen "die als kwetsbaar kunnen worden ervaren" aanstaande lijkt.

Het hof houdt de optie open dat er alsnog discriminatie kan worden ervaren als de zwartepietdiscussie is "uitgekristalliseerd". Tegen die tijd kunnen klagers opnieuw aankloppen met een aangifte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl