NOS NieuwsAangepast

Mossad investeert in startups voor nieuwste technische snufjes

De Israëlische geheime dienst is bezig met het opzetten van een investeringsfonds voor bedrijven die zich bezighouden met technologische ontwikkelingen. De Mossad wil daarmee op de hoogte blijven van de modernste technologieën.

Het fonds heet Libertad en richt zich op startups die zich bezig houden met de ontwikkeling van hightech-toepassingen. De bedrijven die in aanmerking komen, kunnen elk een investering krijgen van twee miljoen sjekel, zo'n 500.000 euro.

Eerste keer

Met het geld wil de geheime dienst intellectuele eigendomsrechten krijgen van de nieuwste technologieën zoals het snel versleutelen van informatie, het profileren van mensen op basis van internetgedrag en robotica.

"We willen investeren in hun idee, zodat zij hun dromen kunnen vervullen en wij de technologie krijgen die we kunnen gebruiken", zegt een overheidsmedewerker in een verklaring.

De Israëlische overheid investeert al langer in technologische bedrijven. De hightech-industrie is in het land daarom ver ontwikkeld. Dit is de eerste keer dat de inlichtingendienst openlijk investeert in die bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl