Reizigers in vertrekhal 2 op luchthaven Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Meer passagiers voor Nederlandse vliegvelden

Het aantal passagiers op Nederlandse vliegvelden is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen. In totaal reisden 15,5 miljoen mensen via Schiphol of een van de vier regionale luchthavens. Dat is volgens het CBS een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De sterkste passagiersgroei was bij Groningen Airport Eelde. Die luchthaven kreeg ruim 30 procent meer reizigers. Dat komt vooral doordat het aantal lijndiensten is uitgebreid. Er reisden 31.000 passagiers via de luchthaven.

Ook vliegveld Eindhoven zag een flinke stijging. Met name het aantal intercontinentale passagiers nam toe. In 2011 startte Eindhoven met vluchten naar Noord-Afrika. Sindsdien is het aantal intercontinentale passagiers toegenomen van 7000 in heel 2011 naar 37.000 in het eerste kwartaal van 2017.

Drukte Schiphol

In de eerste drie maanden van dit jaar reisden 14 miljoen mensen via Schiphol. Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Twee derde van de passagiers reisde binnen Europa.

Het toenemende aantal passagiers leidt op Schiphol steeds vaker tot problemen. In de meivakantie stonden er lange rijen bij de veiligheids- en paspoortcontroles. Sommige mensen moesten uren wachten voor ze aan de beurt waren en tientallen mensen misten hun vlucht.

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt dat de drukte op Schiphol tijdens de meivakantie miljoenen heeft gekost, doordat vliegtuigen moesten wachten op passagiers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl