Scott Quigley van The New Saints en Martin Belfortti van Europa FC geven alles in de eerste voorronde van de Champions League.
NOS VoetbalAangepast

De Champions League is begonnen: feest in Gibraltar, kater in Kosovo

Ze zullen de Champions League niet winnen. Sterker, geen van de deelnemende clubs zal waarschijnlijk ooit deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. In de eerste voorronde van de Champions League wordt traditioneel gestreden door welwillende amateurs uit dwergstaten. Het gaat om naamsbekendheid, nationale trots.

En om een half miljoen euro, want dat is de beloning van de UEFA voor het bereiken van de volgende voorronde. En dat is voor de kampioenen van Andorra en Armenië, Wales, Faeröer of Kosovo een droom.

Kosovo debuteert

Voor Trepça'89 liep de eerste kennismaking met Europees voetbal uit op een kater. De club uit Mitrovica had de eer om als eerste Kosovaarse club zijn opwachting te maken in een Europees bekertoernooi.

De landskampioen moest daarvoor wel helemaal afreizen naar de Faeröer, waar het de degens kruiste met de kampioen van de eilandengroep, Vikingur Gøta.

Aanvaller Fiton Hajdari maakte kort voor rust met een fraaie krul in de kruising het eerste Kosovaarse doelpunt in Europa, maar dat bleek niet genoeg voor de overwinning. Een kwartier voor tijd schonk Adeshina Lawal, overigens niet de enige Nigeriaan op het kunstgras in Torshavn, Vikingur toch de overwinning: 2-1.

  • Trepça'89/Noli's Konak
    In Torshavn is de Kosovaarse vlag voor het eerst te zien in een Europees clubtoernooi. Nu alleen nog de juiste afmeting.
  • Trepça'89/Noli's Konak
    De spelers van Trepça'89 voor het debuut in de Champions League-voorronde tegen Vikingur uit Faeröer.

Desondanks overheerste de trots bij de club uit Mitrovica, een stad in het noorden van Kosovo met een Kosovo-Albanees en een Servisch deel.

Op 15 juni, vier dagen voor de loting in Nyon, kreeg de Kosovaarse voetbalbond toestemming van de UEFA om kampioen Trepça'89 en bekerwinnaar FK Pristina in te schrijven voor de Europese bekertoernooien.

De historische betekenis van vandaag was ook de Kosovaarse president Hashim Thaçi niet ontgaan.

Europa FC, de kampioen van Gibraltar, zorgde voor het grootste stuntje van de dag. Vorig seizoen wist het nietige Lincoln Red Imps in Gibraltar grootmacht Celtic met 1-0 verrassen. Zo groot was deze stunt niet, maar de 2-1 uitzege van de kampioen van Gibraltar op The New Saints, de kampioen van Wales mocht er ook zijn.

Volgende week mag The New Saints, dat al voor de twintigste keer deelneemt aan het voorportaal van de Europese clubcompetities, proberen de 2-1 nederlaag weg te poetsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl