NOS NieuwsAangepast

Mensen keren terug naar zwartgeblakerd bosbrandgebied Spanje

Zwartgeblakerde bomen, verwoeste huizen en caravans die in de as zijn gelegd. Dat is wat bewoners en toeristen aantreffen in de bossen bij de Zuid-Spaanse stad Huelva. "Er is alleen nog maar as", vertelt een man die alles kwijt is.

Zo'n 2000 mensen werden geëvacueerd vanwege de bosbranden van de afgelopen dagen. Inmiddels heeft de brandweer het vuur onder controle en vandaag mocht een deel van de geëvacueerden een kijkje nemen bij hun bezittingen.

'Alles is weg. De auto, de caravan'

De camping Doñana Mazagón is grotendeels verwoest door het vuur. Een vrouw komt samen met haar ouders de schade opnemen. "Ze is alles kwijt", vertelt haar moeder. "Haar auto is er niet meer en haar caravan is verwoest."

Ze is niet de enige. "Ik heb alleen nog maar het shirt en de broek die ik aan heb", vertelt een man met tranen in zijn ogen. "Alles is verder weg."

Iberische lynx

De branden braken dit weekend uit. Ze bedreigden onder meer het natuurgebied Doñana. Ongeveer 600 brandweerlieden hebben dag en nacht gewerkt om te voorkomen dat het natuurpark werd verwoest.

Het gebied staat sinds 1994 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een belangrijk rustgebied voor vogels en de bedreigde Iberische lynx leeft er.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl