Een Chinese en een Indiase militair proberen in 2006 prikkeldraad te repareren bij Nahtu La
NOS NieuwsAangepast

China en India ruziën over grensovergang bij Tibet

China beschuldigt Indiase grenswachten ervan dat ze op Chinees grondgebied zijn neergestreken. Ze bemoeilijken werkzaamheden aan een weg bij de Nathu La grensovergang, zegt de Chinese regering. Die eist de onmiddellijke aftocht van de grenswachten.

De Nathu La grensovergang ligt op 4420 meter hoogte in het Himalaya-gebergte, tussen de Indiase deelstaat Sikkim en Tibet. De grensovergang was in 1967 het toneel van hevige gevechten tussen China en India. De spanningen in het gebied hoog in de bergen lopen geregeld op.

Volgens het Chinese ministerie van Defensie vormt de actie van de grenswachten een "serieuze bedreiging" voor de vrede in het gebied. China heeft pelgrims verboden om de grensovergang nog langer te gebruiken. Indiase pelgrims reizen via Nathu La naar boeddhistische en hindoeïstische heiligdommen in Tibet.

India reageert morgen

Het Indiase leger heeft nog niet gereageerd, maar zegt morgen met een verklaring te zullen komen. De BBC schrijft dat volgens Indiase media Chinese grenswachten in de afgelopen twee weken Sikkim binnen zijn getrokken om daar twee geïmproviseerde Indiase bunkers te vernielen.

China en India hebben onenigheid over verschillende territoriale claims. President Xi riep eerder deze maand zijn Indiase collega Modi op om die op gepaste wijze op te lossen. Waarschijnlijk is Modi in september in China voor een bijeenkomst van de BRIC-landen.

De grensovergang Nathu La

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl