VVV is terug, De Koel is terug, en dus is de trap ook terug

Met negentig minuten voetbal in de benen kan de klim naar de kleedkamer in Venlo zowel een zegetocht zijn als een martelgang. Het is vermoedelijk de beroemdste trap uit het Nederlandse betaald voetbal: veertig betonnen treden, geflankeerd door drie kale buizen.

Na een nederlaag lijkt het eeuwen te duren voordat je boven bent. Na een zege voelt elke stap als een trofee voor de eeuwigheid.

VVV is terug, De Koel is terug, de trap is terug

Met de terugkeer van VVV-Venlo in de eredivisie is ook de iconische trap terug op het hoogste niveau. Vaak gehaat, soms geliefd. Hoe dan ook: hét kenmerk van De Koel. Of zoals Stan Valckx het zegt: "Het is een beetje de cultclub die VVV is en daar hoort de trap bij."

De oud-speler is tegenwoordig manager voetbal in Venlo. Nu stapt hij met net schoeisel op de beruchte treden, vroeger deed hij dat met noppen. Of op ski's.

Met ski's van de trap

"Het had eens flink gesneeuwd en het leek toenmalig trainer Sef Vergoossen leuk om een alternatieve training te houden", herinnert Valckx zich. "Hij kwam aan met vijfentwintig paar langlaufski's."

De voorstopper van weleer raakte al snel uitgekeken op het veld en zocht naar meer uitdaging. Die vond hij al snel. "Ik ben bovenaan de trap gaan staan en voordat ik het wist was ik beneden. Ik kwam met gebroken ski's achter de goal terecht. De trainer zal wel hebben gedacht: dit is de laatste keer dat die Valckx op ski's heeft gestaan."

Spelers van VVV en Ajax lopen in 2013 de trap af naar het veld in De Koel

Ook Maurice Graef, topscorer aller tijden in Venlo, heeft een haat-liefdeverhouding met de trap. "Bij slecht weer speelde ik op pinnen. Dan waren die treden, zeker voor iemand met een slechte coördinatie zoals ik, levensgevaarlijk."

Stadion De Koel, sinds 1972 de thuishaven van VVV, is flink verouderd. De club wil dan ook graag een nieuw stadion bouwen, maar dan wel op dezelfde plaats. En met behoud van de trap.

'Trap zal altijd aan VVV verbonden blijven'

Tot tevredenheid van Graef: "De trap is een icoon geworden van VVV. Als je als speler voor een wedstrijd bovenaan kunt uitkijken op een volle Koel, geeft dat echt een kick."

"Tegenstanders die verloren, hadden meer moeite met de trap dan met de terugreis in de bus naar bijvoorbeeld Groningen", weet Valckx. "De trap zal altijd aan VVV verbonden blijven."

De Limburgse supporters hebben 'm al rood omcirkeld in de agenda staan: zaterdag 12 augustus, de thuiswedstrijd tegen Sparta. Bovenaan zullen er elf spelers staan te trappelen. Nog veertig treden en dan is VVV-Venlo echt weer terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl