Wekdienst 27 juni
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 27 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

De dag begint hier en daar nog met wat zon, maar vanuit het zuiden neemt de bewolking toe. In de loop van de middag gaat het vanuit het zuiden regenen, mogelijk met onweer. Het wordt 20 tot 25 graden.

Wat heb je gemist?

Het Witte Huis zegt dat het erop lijkt dat de Syrische regering een gifgasaanval voorbereidt. De Amerikanen waarschuwen president Assad dat hij en zijn leger een hoge prijs zullen betalen als ze zo'n aanval uitvoeren. Op 4 april voerde het Syrische leger volgens de VS ook een gifgasaanval uit, waarbij zeker zeventig burgers om het leven kwamen.

Angela Merkel

CDU-leider Merkel heeft de deur voor het homohuwelijk opengezet. Op een verkiezingsbijeenkomst zei ze dat ze een vrije stemming over de kwestie wil toestaan. Haar partij CDU stemde tot nu toe altijd tegen, ook al is ongeveer een derde van de Bondsdagleden van de CDU voor het homohuwelijk. Als zij voor stemmen is er samen met andere partijen als de SPD, de FDP en de Groenen een meerderheid voor een wetswijziging.

Een Amerikaanse oud-farmaceut moet negen jaar de cel in voor zijn rol bij een dodelijke uitbraak van hersenvliesontsteking in 2012. Om kosten te drukken werd in het bedrijf van de man medicijnen gemaakt in ruimtes die niet steriel waren en werden vervuilde ampullen gebruikt. De onhygiënische manier van werken in het bedrijf leidde in 2012 tot een grote uitbraak van hersenvliesontsteking in de VS. 778 mensen werden ziek, 76 van hen overleefden het niet.

Mohammed Anfal

De coalitie in Rotterdam is zijn meerderheid kwijt. Raadslid Mo Anfal van Leefbaar Rotterdam stapt over naar de partij NIDA, een islam-georiënteerde lokale partij. Anfal verwijt Leefbaar dat die partij de stad verdeelt en de kloof tussen rijk en arm vergroot. De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 heeft nu nog 22 van de 45 zetels.

Verder vandaag...

De dag begint voor veel basisschoolleerlingen met een uur langer slapen, want juffen en meesters komen een uur later naar school. Ze voeren actie omdat ze ontevreden zijn over de hoge werkdruk en het salaris dat ze krijgen. Vanmiddag biedt een delegatie van ouders en docenten in Den Haag een petitie aan.

Het gerechtshof in Den Haag doet vanochtend uitspraak in een zaak over de genocide in Srebrenica. Het gaat om de vraag of de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van duizenden moslimmannen en -jongens in de Bosnische enclave.

NOS'er Sander van Hoorn stopt na elf jaar als correspondent in het Midden-Oosten. Hij blikt in het NOS Radio 1 Journaal (na 09.00 uur) en op nos.nl terug op zijn vele reizen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl