Camping Wildzicht in Leersum
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Probleemcamping Leersum moet dicht

Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil camping Wildzicht in Leersum uiterlijk 15 juli ontruimen. Volgens de gemeente is er veel troep. De ongeveer twintig bewoners wonen er permanent, ook al is dat verboden. Vandaag diende een rechtszaak van de bewoners tegen de gemeente.

Een van de bewoners is Joëlle de Boorder. Zij woont met haar familie al acht jaar in twee keten op de camping, nadat het bedrijf van haar vader failliet ging.

"Het liefst zou ik hier nog wel een paar jaar willen zitten. Ook vanwege school. Ik zit nu in het derde jaar en zou volgend jaar naar de vierde gaan, mijn examenjaar. Als ik nu ga verhuizen en ik ga niet meer naar school, moet ik heel leerjaar drie en vier opnieuw doen," zegt ze tegen RTV Utrecht.

Gestrand

"We zijn ooit begonnen als camping, maar ik vond het leuk om mensen die gestrand zijn in de maatschappij hier op te vangen en een plekje te geven", verklaart eigenaar Bert van Doorn over het ontstaan van zijn camping. "Iedereen staat netjes ingeschreven bij de gemeente, maar nu zeggen ze ineens dat ze van die mensen af willen."

Volgens Van Doorn hebben mensen op zijn camping te maken met verslavingsproblematiek of psychische problemen. "Iedereen is welkom bij mij. De eis die ik stel is dat ze zich sociaal gedragen naar de andere mensen toe, geen overlast veroorzaken, niet in contact komen met de politie en wat aan hun problemen doen."

Tot rust komen

Van permanente bewoning is volgens de eigenaar geen sprake. "Mensen zijn hier om tot rust te komen en om aan hun probleem te werken. Daarna keren ze terug in de maatschappij." Dat sommige mensen er toch al jaren wonen, komt volgens Van Doorn doordat de huizenmarkt is ingestort.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Advertentie via Ster.nl