NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 26 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

De werkweek start wisselend bewolkt. Later vandaag is er meer zon en blijft het vrijwel droog. Het wordt 17 tot lokaal 24 graden.

Wat heb je gemist?

Nederlanders lijken geen moeite te hebben met het scheiden van plastic, gft en restafval, maar wel met het wegbrengen van hun huisvuil naar ondergrondse containers. Juist dat laatste is iets wat in steeds meer gemeenten moet. Mensen zijn over die trend lang niet altijd te spreken, blijkt uit een publieksonderzoek van de NOS en regionale omroepen.

Op een stuwmeer in Colombia is een boot met zeker 150 opvarenden gezonken. Daarbij zijn zeker negen mensen omgekomen. Bijna 30 mensen worden nog vermist. Reddingswerkers hebben 24 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De recreatieboot zonk op het meer bij de stad Guatapé, in het midden van Colombia. Overlevenden zeggen dat de boot veel te vol was.

Toeristenboot gezonken in Colombia

Sportclubs pakken meldingen van seksueel misbruik niet goed op. Ze lossen meldingen het liefst intern op. En als er wel een officiële melding wordt gedaan is het vaak onduidelijk wat daarmee gebeurt, concluderen onderzoekers die de aanpak van misbruik in de sport tegen het licht hielden. Die hebben sportverenigingen en slachtoffers ondervraagd. Van de honderd politiezaken resulteerden er maar twee in een veroordeling.

In Eindhoven is een automobilist om het leven gekomen bij een achtervolging door de politie. Die wilde de auto met Belgisch kenteken controleren, maar de bestuurder negeerde het stopteken en ging ervandoor. Agenten zetten de achtervolging in, waarna de auto met hoge snelheid tegen een boom botste. De bestuurder overleed ter plekke. Twee andere inzittenden raakten gewond.

De auto die tegen een boom botste in Eindhoven

De politie heeft dit weekend tientallen TT-gangers op de bon geslingerd. Alleen al In Utrecht en Flevoland moesten 28 bestuurders hun rijbewijs inleveren, omdat ze meer dan 50 kilometer per uur te hard reden. Eén van hen reed bijna 80 kilometer per uur te snel. Een ander kreeg een boete omdat hij op de snelweg een wheelie maakte. Toch waren de meeste boetes voor automobilisten.

Verder vandaag...

In Naturalis in Leiden wordt vandaag een meteoriet gepresenteerd. De steen, die een halve kilo weegt, sloeg in januari van dit jaar in een schuurtje in Broek in Waterland. In de Nederlandse geschiedenis is het pas de zesde keer dat een meteoriet is teruggevonden.

Een commissie van Tweede Kamerleden brengt een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Ze gaan daar onder meer in gesprek met bewoners en bestuurders.

En prinses Alexia is jarig. De tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima mag vandaag twaalf kaarsjes uitblazen. Prinses Alexia werd op 26 juni 2005 geboren. Ze is tweede in de lijn van troonopvolging.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl