NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: journalisten vrij, explosie in Pakistan en een penisrots

Dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn zaterdagochtend vrijgelaten. Ze waren in Colombia ontvoerd door guerillabeweging ELN. Bolt en Follender hebben veel moeten lopen in het gebied waar ze werden ontvoerd, maar ze zeggen dat ze goed zijn behandeld en dat ze in goede gezondheid zijn.

In Pakistan zijn op zondag 153 mensen om het leven gekomen toen een omgeslagen tankwagen ontplofte op de snelweg. De vrachtwagen zou zijn omgeslagen toen de chauffeur met te hoge snelheid een scherpe bocht nam. Er kwamen veel mensen op af, die hoopten wat brandstof te kunnen aftappen. Getuigen zeggen dat iemand een sigaret opstak op de plek van het ongeluk. Daardoor zou de olie vlam hebben gevat, waarna de tankwagen explodeerde.

"De dag des oordeels is gekomen voor ons dorp", zegt een ooggetuige.

'Niemand reageerde op de waarschuwingen van de politie'

Een natuurramp zaterdag in het zuidwesten van China. Zo'n 120 mensen raken bedolven onder het puin door een aardverschuiving. Reddingswerkers proberen de slachtoffers met bulldozers te bereiken. De aardverschuiving is waarschijnlijk het gevolg van veel regen in het gebied.

Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries zijn er grote rotsblokken van een berg af gestort. "Een dorp met 3000 inwoners is daarbij bedolven geraakt. Veel studenten hebben vakantie en zijn naar hun ouderlijk dorp gegaan, daardoor zouden er veel mensen in het dorp zijn."

Zaterdag eerde Nederland voor de dertiende keer de 115.000 veteranen tijdens de viering van Nationale Veteranendag in Den Haag.

De Nationale ombudsman kwam op deze dag met een oproep aan de overheid om structureel meer geld uit te trekken voor centra waar veteranen samenkomen. Volgens de veteranen zijn de centra belangrijke plekken om elkaar te ontmoeten en te steunen, bijvoorbeeld als iemand een oorlogstrauma heeft opgelopen.

Impressie Veteranendag Den Haag

Door bosbranden ten oosten van de Zuid-Spaanse stad Huelva zijn zondag meer dan 400 mensen geëvacueerd. Volgens lokale media zijn onder de geëvacueerden veel vakantiegangers die verbleven in twee hotels en op twee campings. De brand brak zaterdagavond uit in een bos met veel naaldbomen. De Spaanse autoriteiten gaan ervan uit dat de brand is aangestoken, aangezien er geen blikseminslag is gesignaleerd in de omgeving.

Bosbranden in het zuiden van Spanje

"We zullen samen de planeet weer groots maken." Dit zijn de woorden van Arnold Schwarzenegger en de Franse president Emmanuel Macron. Ze waren dit weekend bij elkaar om te praten over het klimaat. Tijdens hun ontmoeting maakten ze en video met een duidelijke sneer naar de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei op 1 juni dat hij de Verenigde Staten wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Klimaatselfie van Macron en Schwarzenegger

Noorse activisten willen dat een penisvormige rotsformatie in het zuiden van Noorwegen wordt hersteld. Joggers ontdekten gisteren dat de rotsformatie ernstig is beschadigd. De actie om de rots te herstellen lijkt succesvol: er is nu al bijna 10.000 euro ingezameld.

De rotsformatie eerder dit jaar

De week die komt...

Dinsdag gaan leraren in het basisonderwijs staken voor meer salaris en een lagere werkdruk. Op veel scholen zullen de lessen een uur later beginnen.

Het gerechtshof in Den Haag doet dinsdag in hoger beroep uitspraak over de vraag of de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van de slachtoffers van de genocide in Srebrenica in juli 1995.

Vanaf woensdag is er een nieuwe ronde onderhandelingen over de hereniging van Cyprus. De secretaris-generaal van de VN wil dat er voor de zomer een akkoord is.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan donderdag op streekbezoek. Het koninklijk paar gaat naar provincie Flevoland waar ze de plaatsen Urk, Nagele en Dronten bezoeken.

En zaterdag verdwijnen de gele praatpalen van de ANWB. De praatpaal bracht miljoenen automobilisten in contact met de alarmcentrale.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl