De groene knotsslak
NOS NieuwsAangepast

Duikers verbaasd over ontdekking van unieke dieren in Noordzee

"We moeten trots zijn op dit bijzondere natuurgebied in Nederland", zegt Ben Stiefelhagen. Hij is expeditieleider van 'Expeditie Noord' van Stichting Duik de Noordzee Schoon. Met 29 duikers onderzocht hij de afgelopen tien dagen de Doggersbank, een gebied in de Noordzee, zo'n 350 kilometer ten noorden van Nederland. Er werden meerdere voor Nederland nieuwe en zeldzame diersoorten ontdekt.

De Doggersbank is een grotendeels onontdekt gebied, dat sporadisch bezocht is door duikers. "Het water is er ongekend helder. Op sommige plekken is het zicht 25 tot 30 meter. Dat is echt heel uniek in de Noordzee", zegt Stiefelhagen.

In het gebied liggen veel scheepswrakken. Die vormen de thuisbasis voor verschillende soorten dieren. "We hebben zelfs dieren ontdekt die niet eerder in Nederland zijn aangetroffen. Het gaat om drie prachtig gekleurde naaktslakken: de groene knotsslak, de oranje bartel-waaierslak en het spiegeleitje."

Groene knotsslak (Tenellia viridis), oranje bartel-waaierslak (Flabellina verrucosa) spiegeleitje (Diaphorodoris luteocincta)

Naast de nieuwe soorten kwamen de duikers ook zeldzame exemplaren tegen, waaronder juweelanemonen, de eetbare zeeappel, de zeeduivel en twee Noordelijke dwergvinvissen.

"We dachten alles te weten van de Noordzee en dan komen we deze dieren tegen. En ze hebben ook nog eens allemaal een functie. We kunnen nu gewoon met trots zeggen dat deze diersoorten voorkomen in onze Noordzee."

Duikers ontdekken zeldzame dieren in de Noordzee

Want dat is het doel van de expeditie: Nederlanders laten zien hoe bijzonder de Noordzee is. Maar vooral: wees zuinig met de Noordzee. "Er drijft veel plastic in de zee en dat is natuurlijk heel schadelijk. Ik hoop dat als mensen zien wat de Noordzee te bieden heeft, ze ook hun troep op de stranden opruimen."

Ook hoopt Stiefelhagen dat vissers op een andere manier gaan vissen, want tijdens de expeditie haalden de duikers ruim 6000 kilo aan visnetten uit de zee. Veel daarvan zaten vast aan de scheepswrakken. "Dieren raken daarin verstrikt. We hebben zelfs een dode zeehond in een van de netten aangetroffen."

De netten drijven als 'spooknetten' door het water of ze blijven tijdens het vissen achter een scheepswrak hangen. "Er liggen nog altijd duizenden kilo's aan netten, we zouden nog wel tien van dit soort expedities kunnen organiseren", zegt Stiefelhagen.

Volgens hem moeten vissers dus niet te dicht bij de scheepswrakken vissen. "Het moet een plek zijn waar de dieren kunnen opgroeien. Uiteindelijk hebben de vissers er zelf ook baat bij, want hoe ouder de vissen worden, hoe meer eitjes ze leggen en hoe meer vis er dus in de zee komt."

  • Udo van Dongen
    Zeeduivel op de Doggersbank
  • Udo van Dongen
    De zuignapvis
  • Udo van Dongen
    Octopus op de Doggersbank
  • Udo van Dongen
    Juweelanemonen

Vanmiddag kwam er een eind aan de tiendaagse expeditie. Ben Stiefelhagen noemt het succesvol. "We hebben twintig duiken gemaakt, dat zijn 720 duikman-uren, op negentien verschillende locaties. Ook hebben we tien onbekende scheepswrakken onderzocht om zo een bijdrage te leveren aan het achterhalen van de identiteit ervan."

Maar het belangrijkste voor Stiefelhagen: "we hebben de Noordzee weer schoner achtergelaten dan we haar aantroffen. De gestrikte zeehond die we vonden, bewijst eens te meer hoe nuttig onze inspanning was."

  • Udo van Dongen
    Dode zeehond in visnet
  • Cor Kuyvenhoven
    Duikers snijden netten los
  • Cor Kuyvenhoven
    Netten onder water

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl