Nederland degradeert bij EK atletiek voor landenteams

Nederland is elfde en laatste geworden bij de Europese kampioenschappen atletiek voor landenteams. Daarmee degradeert Nederland uit de hoogste divisie. Nederland dwong twee jaar geleden promotie af naar de Super League.

EK atletiek landenteams geen succes voor Nederland

Dat handhaving lastig zou worden stond vooraf al vast. Nederland vaardigde vijftig atleten af naar Lille, maar kwam niet met de sterkste formatie in actie. Sifan Hassan, dit seizoen onverslaanbaar op de 1.500 meter, was niet van de partij, terwijl Dafne Schippers alleen meedeed aan de estafette.

Wel Nederlands record

Toch waren er zondag, op de slotdag van het toernooi, een paar hoogtepunten. De Nederlandse estafettemannen liepen op de 4x400 meter een stokoud Nederlands record uit de boeken.

Maarten Stuivenberg, Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard en Bjorn Blauwhof liepen een tijd van 3.02.37 en verbraken daarmee het Nederlands record dat al sinds 1979 in de boeken stond.

Thijmen Kupers zorgde voor de enige Nederlandse zege op dag twee. Hij finishte in eerste instantie als tweede op de 800 meter, maar kreeg de winst toegewezen na diskwalificatie van de Pool Adam Kszczot. Melissa Boekelman eindigde knap als tweede bij het kogelstoten (17,72 meter).

Polsstokhoogspringer Menno Vloon, die twee weken geleden het Nederlands record nog naar 5,85 meter had gebracht, kon nu niet imponeren. Hij bleef steken op een hoogte van 5,30 meter en eindigde daarmee op de zesde plaats.

​Thijmen Kupers wint de 800 meter na diskwalificatie van de Pool Kszczot

Ook na de eerste dag stond Nederland al laatste. De laatste twee landen uit het klassement degraderen. Net als Nederland moet Wit-Rusland een stap terug doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl