NOS WielrennenAangepast

NK op de weg: wielerwatchers verdelen de sterren

Prolongeert Dylan Groenewegen vandaag zijn Nederlandse titel op de weg? Op een heuvelachtig parcours in de Gelderse gemeente Monfterland verdedigt de Lotto-Jumbo-renner zijn rood-wit-blauwe trui. De vijf wielerwatchers komen tot vier verschillende winnaars.

Danny Nelissen geeft Groenewegen de grootste kans, terwijl Joris van den Berg en Han Kock hun vijf sterren aan Dylan van Baarle geven. "De lengte van wedstrijd, 231 kilometer, werkt in het nadeel van Groenewegen", zegt Van den Berg. "In de Ronde van Vlaanderen werd Van Baarle vierde en in de Dauphiné reed hij ook goed. Hij is 25 jaar, dus het is tijd voor een grote overwinning."

Gio Lippens tipt Moreno Hofland. "De laatste 750 meter gaan licht bergop", zegt Lippens. "Normaal gesproken is dat geen probleem voor Groenewegen, maar ze rijden dat rondje wel veertien keer. Hofland is een gluiperige sprinter. Dit past hem goed."

De sterrenverdeling van de wielerwatchers

Kock Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg
Van Baarle Groenewegen HoflandWeeningVan Baarle
Dumoulin Sinkeldam Van Baarle Hofland Roosen
GroenewegenGesink BoomBoomGroenewegen
HoflandVan Baarle Lighart Ligthart Van der Lijke
TusveldWippert GroenewegenVermeltfoort Tusveld

Ook Lars Boom maakt volgens Lippens kans op de titel. De kampioen van 2008 kende een teleurstellend voorjaar, maar is daarom extra gebrand op de rood-wit-blauwe trui. "Hij wil iets rechtzetten. Ik heb hem in Zwitserland gezien en zijn optreden daar geeft hoop."

Naast Boom staat er nog een oud-Nederlands kampioen op de lijst van Lippens: Pim Lighart. "Hij werd verrassend kampioen in Ootmarsum in 2011. Daar klopte hij de hele Rabobank-ploeg op een vergelijkbaar parcours."

  • ANP ProShots
    Lars Boom in zijn kampioenstrui in 2009
  • ANP
    Pim Ligthart werd in 2011 Nederlands kampioen

Voor Van den Berg is Groenewegen de te kloppen man, maar hij geeft een ploeggenoot bij Lotto-Jumbo ook een kans op de zege.

"Alle andere ploegen willen er een harde koers van maken, want in de sprint zijn ze geklopt. In die harde koers zou Timo Roosen weleens mee kunnen gaan in de kopgroep. Roosen zit normaal gesproken in de sprinttrein van Dylan Groenewegen, maar die heeft vandaag geen treintje nodig."

"Ik zie Roosen wel in de aanval gaan. En het zou toch prachtig zijn: een renner in het rood-wit-blauw die in de Tour de sprint aantrekt voor een ploeggenoot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl