Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender staan voor een hotel in Colombiaanse Cucuta de pers te woord.
NOS NieuwsAangepast

'ELN dacht dat we CIA-agenten waren'

"We zijn door de ELN ontvoerd omdat de guerrillabeweging dacht dat we CIA-agenten waren". Dat vertelde Derk Bolt tijdens een persconferentie in de Colombiaanse plaats Cúcuta. Samen met zijn cameraman werd de journalist afgelopen week in de Colombiaanse jungle vastgehouden door guerrillastrijders van de ELN. Ze kwamen vanochtend vroeg vrij.

Omdat ze camera's, drone en gps-instrumenten in hun auto hadden en een lichte huidskleur hebben, dachten de strijders dat ze met Amerikaanse geheim agenten te doen hadden, zei Bolt. Hij begon zijn verklaring met een dankwoord aan iedereen die aan de vrijlating van de twee hebben bijgedragen.

Bolt: we zijn in gevaar geweest

Alles was onbekend, en er waren zo veel wapens om ons heen.

Eugenio Follender

Op de vlucht

Bolt en Follender zijn "erg bang" geweest en hadden grote twijfels of ze het er levend van af zouden brengen. Ze zijn met hun ontvoerders voortdurend op de vlucht geweest voor het Colombiaanse leger dat naar hen op zoek was. Een van hun meest angstige momenten was toen ze probeerden te ontkomen aan een militaire helikopter.

Er waren dagen dat de journalisten gedwongen werden om tien "en soms wel achttien" uur door het oerwoud te lopen. "Op gympies", voegde Bolt eraan toe. Ook Follender bevestigde dat het angstige dagen waren. "Alles was onbekend, en er waren zo veel wapens om ons heen."

Bolt en Follender hadden steun aan elkaar

De twee Spoorloos-journalisten hadden geen idee of hun verdwijning door de buitenwereld was opgemerkt. Ook over de onderhandelingen zijn ze niet op de hoogte gesteld. Bolt: "We hadden geen idee wat er gebeurde achter de schermen, óf er wel iets gebeurde. We dachten dat het nog wel weken kon duren."

Drie dagen geleden hoorden ze voor het eerst een nieuwsuitzending, die onder andere over hun ontvoering ging.

Verder lieten ze zich positief uit over hun ontvoerders, die beleefd en behulpzaam waren. "Het was zeker geen persoonlijke zaak. Ze voerden hun opdracht uit en wij waren helaas het lijdend voorwerp", aldus Follender.

Bolt antwoordde op een vraag van een Colombiaanse journalist dat hij zeker van plan is om in de toekomst weer naar het Zuid-Amerikaanse land te komen. "Maar dan blijf ik weg uit de regio waar we de afgelopen dagen zijn geweest."

De twee journalisten hebben Cúcuta inmiddels verlaten en zijn op weg naar Bogotá. Van daaruit vliegen ze terug naar Nederland.

Follender: relatie met ontvoerders was goed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl