Trump werd ruim 10 minuten lang de hemel in geprezen
Aangepast

Republikeinen maken zich zorgen over gebrek aan Trumps resultaten

Het gaat goed met de Republikeinse partij in de Verenigde Staten. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Congres, de meeste gouverneurs in het land, een nieuw benoemde conservatieve rechter in het Hooggerechtshof én er is een Republikeinse president.

Evan Draim (22), Republikein sinds de kleuterschool en organisator van de Republikeinse bijdrage aan de Gay Pride in Washington, is tevreden met zijn partij en president.

"Ik wist al jong dat de Republikeinse partij mijn partij was. Trump is geen traditionele Republikein, maar de partijleden hebben hem in de voorverkiezingen democratisch gekozen. Volgens hen vertegenwoordigt hij blijkbaar de waarden van de partij."

Interne verdeeldheid

Toch zijn er ook Republikeinen die zich grote zorgen maken. De partij is sterk verdeeld en er is nog weinig van het voorgenomen beleid terechtgekomen. De grootste risicofactor volgens veel partijleden is Trump.

Dat vinden ook twee oud-adviseurs van George W. Bush: John Negroponte en de Republikeinse adviseur Ron Christie. "Gezien de grootste meerderheid sinds 1929 zou je denken dat afschaffing van het zorgstelsel bovenaan stond en dat belastingherziening veel sneller zou gaan. Daaruit blijkt hoe verdeeld de partij is en dat we nog een lange weg te gaan hebben", zegt Christie.

Negroponte denkt dat er verdeeldheid heerst tussen de president enerzijds en de conservatieve partijleden anderzijds. "Als je als buitenstaander kijkt naar hoe de Republikeinen ervoor staan dan doen ze het aardig goed. Maar intern zijn er spanningen."

Republikeinse burgeroorlog

Binnen de partij is er onenigheid over een nieuwe gezondheidswet, belastinghervormingen en immigratie. "Wat je daar in de praktijk van ziet, wordt de Republikeinse burgeroorlog genoemd", zegt Christie.

Daarnaast gaat het Witte Huis van schandaal naar schandaal en volgens sommige Republikeinen draagt vooral Trump daar schuld aan. "De president moet zorgen dat hij bijzaken afhandelt. Zoals dat Rusland-gedoe. Hij moet een duidelijke boodschap uitdragen aan het hele Amerikaanse volk: hier staat de regering voor en dat ga ik in het Congres zo voor elkaar krijgen", zegt Christie.

Trump moet meer tijd krijgen om aan zijn opdracht te voldoen.

Evan Draim

Doet Trump dat niet, dan zal hij de Republikeinen meer kwaad dan goed doen, verwachten Negroponte en Christie. "In het najaar gaan we daar achter komen als het zomerreces voorbij is en er overleg is geweest met de achterban", zegt Christie. "Als Trump als last wordt gezien zullen veel Republikeinen zich van hem distantiëren en zorgen dat ze zelf herkozen worden."

De komende maanden worden volgens Christie cruciaal voor Trump. "Als hij zijn imago niet opvijzelt en de wetten erdoor krijgt dan zullen veel Republikeinen voor zichzelf kiezen en hem laten vallen."

Voordeel van de twijfel

Maar die-hard Republikein Draim, voor wie Trump zeker niet zijn eerste of tweede keus was, moet de Republikeinse partij de president het voordeel van de twijfel geven.

"We moeten onze president steunen. Zijn opdracht was om het politieke systeem op te schudden. Natuurlijk wordt het lastig voor hem om dat waar te maken, maar ik denk dat hij wat meer tijd moet krijgen om aan zijn opdracht te voldoen."

Republikeinen maken zich zorgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl