NOS WielrennenAangepast

Van der Breggen en Van Dijk azen op eerste NK-medaille

Van der Breggen gaat voor eerste driekleur

Wie op de erelijst van het NK wielrennen alleen maar grote namen verwacht bij de vrouwen, komt bedrogen uit. Marianne Vos won voor het laatst in 2011. Anna van der Breggen, Ellen van Dijk? Zij wachten nog op hun eerste driekleur op de weg.

Van der Breggen oogt dan ook gretig, daags voor de titelstrijd in het Gelderse Montferland. "Ik zou het heel leuk vinden als ik 'm win. De conditie is goed, het zonnetje schijnt en ik heb er zin in."

Ze werd vorig jaar al Europees kampioen en olympisch kampioen, maar op het podium van het NK stond ze nog niet.

Ook Van Dijk beklom nog nooit het ereschavot. Zij staat aan de start met Sunweb-ploeggenote en mede-favoriete Lucinda Brand. De twee kennen het parcours inmiddels. "Er zitten twee echte hellingen in. Tussendoor gaat het een beetje op en af. Het is bijna nooit helemaal vlak", weet Van Dijk.

Brand sluit ook de sprinters niet uit. "Ik denk dat het alle kanten op kan. Het kan een sprint worden. Het hangt van het wedstrijdverloop af."

Muur van Zeddam

Eén van de hellingen kan het verschil maken. "De Muur van Zeddam, dat is een mooie plek om aan te vallen", aldus Van Dijk. Saillant detail: in Zeddam won Vos in 2006 haar eerste wereldtitel (veldrijden).

NK wielrennen 2016: Koster verrast

Waar Van Dijk nog wacht op haar eerste medaille, heeft Brand er al vier op zak. Ze werd een keer derde, een keer tweede en in 2013 en 2015 pakte ze goud. Ze profiteerde mede van het sterke Rabo-blok, maar mag ook omschreven worden als een echte kampioenschapsrenster. "Ik kan dan kennelijk altijd iets meer. Waarom weet ik niet."

Vorig jaar was Anouska Koster (Rabo-Liv) de beste. Zij troefde Janneke Ensing af in een sprint-à-deux.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl