Een graafmachine verdwijnt in de golven bij Delfzijl
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Drijfzand 'verslindt' graafmachine

Een graafmachine is vast komen te zitten in het drijfzand langs de dijk bij Delfzijl. Het werkvoertuig werd gebruikt voor de aanleg van een broedvogeleiland in een kwelderlandschap.

Het gaat om nieuw geschapen land. Het zand ervoor is afkomstig van de verruiming van de vaarweg van de Eemshaven naar de Noordzee. Het werd opgespoten. "We hebben over het slib een laag zand van 2 meter gestort, daar heeft waarschijnlijk een zwakke plek in gezeten," is de toelichting van een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De graver zakte weg in het slib, samen met een bulldozer. Omdat die laatste lichter was, kon Rijkswaterstaat die laatste redelijk snel "met heel veel krachtsinspanning redden". De graafmachine zakte tijdens de reddingsoperatie alleen maar dieper weg.

Kopje onder

Medewerkers probeerden de graafmachine uit te graven voordat het water te hoog kwam te staan. Dan zou hij immers kopje onder gaan. Rond 20.00 uur gisteravond was de kraan echter al grotendeels door het water verzwolgen, meldt RTV Noord.

Een aannemer is vandaag begonnen een zandpad aan te leggen richting de kraan. Bij laagwater worden sjorbanden om de machine gelegd. Als het hoogwater wordt, begint het trekken aan de graafmachine.

Om te voorkomen dat olie of brandstof uit de machine lekt en in het water terechtkomt, heeft Rijkswaterstaat alle openingen in de machine afgedicht.

Advertentie via Ster.nl