De programmamaker Özcan Akyol werd onlangs bedreigd vanwege zijn tv-serie De neven van Eus
NOS NieuwsAangepast

'Journalisten moeten net zo beschermd worden als politiemensen'

Journalisten die te maken hebben met bedreigingen verdienen dezelfde bescherming als ambulancepersoneel en politiemensen. Volgens voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer kunnen ook journalisten worden beschouwd als mensen met een publieke taak en moeten justitie en politie hun daarom extra aandacht geven.

Brenninkmeijer doet de aanbeveling vandaag bij de presentatie van een rapport waarvan de conclusies al eerder in het nieuws kwamen. Dat onderzoek, dat hij samen met criminoloog Marjolein Odekerken deed, wees uit dat Nederlandse journalisten steeds vaker te maken krijgen met bedreigingen tijdens hun werk.

Zo zegt 61 procent van de Nederlandse journalisten zich wel eens geïntimideerd te voelen. Bij 43 procent van de bedreigde journalisten komen de bedreigingen op jaarlijkse basis voor, bij 22 procent gebeurt dat maandelijks en bij 7 procent wekelijks.

Zzp

Journalisten hebben geen beschermd beroep en gelden niet als ambtsdrager of hulpverlener, waardoor ze in de wet niet extra worden beschermd zoals bijvoorbeeld artsen en brandweerlieden. Maar volgens Brenninkmeijer en Odekerken moeten ze wel degelijk op dezelfde manier worden behandeld.

"Journalisten zijn bovendien vaak zzp'er", zegt Brenninkmeijer. "Ze zijn minder georganiseerd en daardoor extra kwetsbaar als ze onder druk worden gezet."

De onderzoekers geven in het rapport een aantal recente voorbeelden van bedreiging, intimidatie en andere pogingen tot beknotting van de pers. Zo werd Özcan Akyol bedreigd naar aanleiding van zijn televisieserie De neven van Eus en kreeg De Telegraaf van de Nationale Politie het verzoek om niet te schrijven over de registratie van criminele asielzoekers.

Registratie

De autoriteiten moeten volgens de onderzoekers een hogere prioriteit geven aan de opsporing van verdachten van agressie en geweld tegen journalisten. Verder moeten dreigingen beter worden geregistreerd, zeggen ze.

Gevolg van die extra aandacht zal dan ook zijn dat journalisten vaker aangifte gaan doen van bedreigingen, zeggen Brenninkmeijer en Odekerken. Nu laten journalisten dat vaak na omdat ze het gevoel hebben dat het geen zin heeft.

'Schandalig'

Minister Blok zegt de oproep "zeer serieus te nemen" en te gaan bestuderen. "Ik begrijp dat er een stijging van het aantal bedreiging is, ik vind die bedreigingen schandalig."

"We hebben met elkaar al afgesproken dat tegen agenten en brandweermannen die bedreigd worden een dubbele strafeis kan gelden. De functie van journalist is ook heel belangrijk, ik begrijp de oproep dus heel goed en zal het samen met het OM bestuderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl