President Trump
NOS NieuwsAangepast

Geen opnames van gesprekken met Comey, twittert Trump

President Trump zegt dat hij geen opnames heeft gemaakt van zijn gesprekken met de voormalige FBI-directeur James Comey.

"Ik heb geen idee of er 'banden' of opnames zijn van mijn gesprekken met James Comey, maar ik heb ze niet gemaakt, ik heb zulke opnames niet", twitterde hij.

Als die opnames zouden bestaan, moest Trump die uiterlijk morgen inleveren bij een onderzoekscommissie van het Amerikaanse parlement. Die doet onder meer onderzoek naar de contacten tussen het Trump-kamp en de Russische regering.

De tweet van Trump volgt op een publicatie van Bloomberg News. Daarin zegt een goed ingevoerde bron dat die opnames er niet zijn.

Trump heeft de suggestie dat de gesprekken zijn opgenomen zelf in de wereld geholpen. "James Comey moet maar hopen dat er geen 'tapes' bestaan van onze gesprekken voordat hij naar de pers lekt", dreigde hij op Twitter. Dat was kort na het ontslag van de FBI-directeur door Trump.

Volgens de bron van Bloomberg wilde Trump met deze tweet voorkomen dat Comey details over het gesprek naar buiten zou brengen. Trump zei dat hij Comey had ontslagen, omdat hij slecht functioneerde.

Volgens Comey zette Trump hem in de gesprekken onder druk om het FBI-onderzoek te staken naar de Russische contacten van Trumps voormalige veiligheidsadviseur Flynn. Als dat klopt heeft Trump mogelijk de rechtsgang belemmerd.

Aantekeningen

Eerder deze maand bleek dat Comey aantekeningen van zijn gesprekken met Trump via een vriend had doorgespeeld aan de pers. Hij vertelde daarover tijdens een ondervraging door een Senaatscommissie.

Comey zorgde er zo voor dat zijn versie van wat er besproken was openbaar werd. Kort daarna werd speciaal aanklager Robert Mueller aangesteld. Mueller onderzoekt de banden van het Trump-kamp met Rusland en probeert vermoedelijk ook vast te stellen wat er zich precies tussen Trump en Comey heeft afgespeeld.

Als Trump Comey vroeg om het onderzoek naar contacten van Flynn met de Russen stop te zetten, heeft hij geprobeerd een lopend justitieel onderzoek te beïnvloeden. Dat geldt als belemmering van de rechtsgang en is verboden. Trump ontkent dat hij Comey onder druk wilde zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl