De Anglicaanse kathedraal van Canterbury
NOS Nieuws

Anglicaanse Kerk trekt boetekleed aan in misbruikzaak

Prominenten binnen de Anglicaanse Kerk hebben jarenlang partij gekozen voor een bisschop die jongens en jonge mannen seksueel heeft misbruikt. Daardoor bleven de misstanden lange tijd verborgen en stonden slachtoffers in de kou. Dat staat in een onafhankelijk onderzoeksrapport in opdracht van de Anglicaanse Kerk. "De kerk richtte zich vooral op zelfbescherming en niet op het helpen van slachtoffers."

Centraal in het schandaal staat de 85-jarige Britse ex-bisschop Peter Ball. Hij werd in 2015 veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en acht maanden. Hij had bekend dat hij tussen 1977 en 1992 achttien kwetsbare tieners en jonge mannen seksueel had misbruikt. Begin dit jaar kwam hij na 16 maanden vrij.

Zelfmoord

Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Een van de bevindingen is dat er tot op het hoogste niveau in de kerk naar de misbruikzaak rond Bell is gekeken en dat de bisschop werd gezien als een slachtoffer dat hulp nodig had.

Een van de mensen die door hem zijn misbruikt was Neil Todd. In 1993 beschuldigde hij de bisschop. Een onderzoek volgde, waarbij parlementsleden, ministers en een lid van de koninklijke familie brieven schreven naar het OM en de politie, om de bisschop te steunen, schrijft The Guardian. De bisschop kwam ervan af met een waarschuwing.

De Anglicaanse kerk toonde weinig medeleven met Todd die zestien was toen het misbruik plaatsvond. "Het lijkt erop dat de kerk vooral zichzelf wilde beschermen", zo staat in het rapport.

Todd probeerde drie keer zelfmoord te plegen, bij de vierde poging in 2012 overleed hij. In dat jaar werd het onderzoek naar bisschop Ball heropend.

Mea Culpa

De vroegere aartsbisschop van Canterbury, George Carey, wordt in het onderzoek aangewezen als degene die de toon heeft gezet voor het wegkijken door de kerk.

De voormalig aartsbisschop heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van bisschop Bell, schrijft The Guardian. "Ik geloofde de bezwaren van Peter Ball en heb te weinig geloof gehecht aan de kwetsbare jonge mannen en jongens die met de beschuldigingen kwamen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl