Treindrukte
NOS NieuwsAangepast

Dijksma ziet niets in spitsheffing op spoor

Staatssecretaris Dijksma ziet niets in een spitsheffing op het spoor. De Nederlandse Spoorwegen spelen met het idee om reizen in de spits duurder te maken. Op die manier zouden reizigers moeten worden verleid om meer in de daluren te reizen, waardoor treinen in de spits minder druk zouden worden.

De NS kwam een paar jaar geleden ook al met het plan, maar het voorstel ging na kritiek de ijskast in. Onlangs werd het idee nog eens geopperd, maar er zijn nog geen knopen doorgehakt.

Dijksma benadrukte in de Tweede Kamer dat het goed is om mensen te verleiden van de auto over te stappen op het openbaar vervoer, zeker ook in de spits. "Dan is het niet heel logisch om hen te verblijden met een spitsheffing." Ze ziet meer in extra kortingen in de daluren. Verder wil ze dat er in de spits meer materieel wordt ingezet.

Stakingen onverstandig

De staatssecretaris liet zich in de Kamer heel kritisch uit over de stakingen, eerder deze week, van NS-personeel in Den Haag en Zwolle. De actievoerende werknemers willen onder meer dat de NS "stopt met de werkgelegenheid uit de regio s weg te halen" en ze vinden ook dat het bedrijf de horeca op de stations in eigen beheer moet houden.

Dijksma noemde in de Kamer de actie onverstandig. Volgens haar gaat het voor een deel om onderwerpen die nu eenmaal zo zijn afgesproken en wordt over een ander deel nog overlegd. "Laten we het nu aan tafel oplossen in plaats van op spitsmomenten reizigers met stakingen te confronteren."

Ze benadrukte dat veel vakbonden de acties niet steunden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl