NOS Nieuws

'Woningcorporaties halen energiedoel niet'

Woningcorporaties krijgen het niet voor elkaar om hun woningen binnen de door hen afgesproken termijn energiezuinig te krijgen. Dat schrijft Trouw op basis van een onderzoeksrapport van financieel adviseur Finance Ideas.

De corporaties spraken vijf jaar geleden met elkaar af dat al hun woningen in 2020 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Uit het onderzoek blijkt dat dit bij het huidige tempo pas in 2030 lukt. Slechts 117 van de 334 onderzochte corporaties halen de doelstelling.

Ook blijkt dat de 10 miljard euro die de corporaties hebben uitgetrokken voor renovaties onvoldoende is. De krant schrijft dat er minstens 5,9 miljard euro bij moet. Verder moeten er twee keer zo veel woningen gerenoveerd worden.

Oude woningen

Vooral in grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag blijken de renovaties meer werk te vergen dan verwacht. Doordat in die steden veel oude woningen staan, zijn de verbouwingen er erg duur. Volgens Finance Ideas komen verplichtingen als huurmatiging en de bouw van extra woningen in het nauw door de renovaties.

"We hebben de afgelopen maanden veel berichtgeving gehad over te weinig woningen, ook sociale woningen. Je kunt niet op hetzelfde moment investeren in vernieuwing en in verduurzaming en in de bouw van nieuwe sociale huurwoningen", zei Aedes-voorzitter Marnix Norder op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl