NOS NieuwsAangepast

Belastingparadijzen praten in Noordwijk mee over aanpak belastingontwijking

Vertegenwoordigers van belastingparadijzen als Bermuda en Mauritius en honderd andere landen doen vandaag in Noordwijk mee aan een conferentie over de aanpak van belastingontwijking. Dat gebeurt op initiatief van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Eerder al is een verdrag getekend tegen internationale belastingontwijking. Vandaag wordt besproken hoe de maatregelen kunnen worden uitgevoerd en nageleefd. Aan dit zogeheten BEPS-project doen ook veel landen mee die geen lid zijn van de OESO.

In het verdrag worden aanpassingen voorgesteld voor nationale wetgeving en voor belastingverdragen. Nederland zal veertig belastingverdragen aanpassen. Dat gebeurt op grond van de gemaakte afspraken en hierdoor hoeft niet voor elk verdrag opnieuw te worden onderhandeld.

Volgens de OESO worden vooral ontwikkelingslanden getroffen door belastingontwijking van grote ondernemingen. De OESO heeft berekend dat ontwikkelingslanden jaarlijks 100 tot 240 miljard dollar aan belastinginkomsten mislopen.

Achterdeurtjes

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib ziet de afspraken uit het BEPS-project als een stap in de goede richting, maar het is nog niet genoeg. Dat is ook de boodschap die de organisatie op de OESO-bijeenkomst in Noordwijk laat horen. Oxfam Novib is ook uitgenodigd om mee te praten.

"Het is belangrijk dat er nu voortgang wordt geboekt", zegt belastingspecialist Francis Weyzig van Oxfam Novib in het Radio 1 Journaal. "Essentieel is dat de maatregelen die er nu liggen ook worden uitgevoerd en dat er geen achterdeurtjes open blijven."

Naast spreken op de conferentie voert Oxfam Novib daarom actie op het strand bij Huis ter Duin.

Oxfam Novib voert actie op het strand bij Huis ter Duin tegen belastingontwijking

Nieuwe trucs

De ontwikkelingsorganisatie vindt het 'bemoedigend' dat ook belastingparadijzen meepraten. Maar ook voor Nederland is er tijdens de bijeenkomst nog genoeg werk te verzetten, stelt Weyzig.

"Nederland loopt voorop bij de aanpak van misbruik van belastingverdragen. Maar tegelijkertijd wordt Nederland nog op grote schaal gebruikt door multinationals om middels constructies minder belasting te hoeven betalen."

Die constructies werden onlangs nog besproken tijdens de mini-enquête over belastingontwijking van de Tweede Kamer. Ron van de Klashorst, constructiebestrijder van de Belastingdienst, zei dat strengere richtlijnen steeds tot nieuwe trucs van slimme fiscalisten leiden.

Oxfam Novib betreurt dat het BEPS-project nog niet tot structurele belastinghervorming leidt. De maatregelen die nu zijn afgesproken zullen geen einde maken aan belastingontwijking. Belastingparadijzen zouden effectiever moeten worden aangepakt. Weyzig: "van de moraal van dienstverleners moet je het niet hebben, wel van regelgeving. Wat dat betreft hebben veel overheden boter op hun hoofd."

Europa

Gisteren werd bekend dat de Europese Commissie een meldplicht wil voor belastingadviseurs als zij constructies via het buitenland opzetten voor klanten.

Dat moeten ze dan binnen vijf dagen melden bij de fiscus in hun eigen land. Die informatie komt in een centrale databank waar de belastingdiensten van de Europese lidstaten bij kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl