In 2015 ging een deel van een bosgebied in Chaam in vlammen op
NOS NieuwsAangepast

Brandweer geeft code rood wegens brandgevaar in Brabant en Zeeland

De brandweer heeft een waarschuwing afgegeven voor natuurbranden in Brabant en Zeeland. Op de site natuurbrandrisico.nl heeft de brandweer voor die regio's code rood afgegeven. Dat betekent dat een natuurbrand zich daar zeer snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen.

In Noord-Brabant zijn veel bosrijke gebieden waar het brandgevaar groot is. In Zeeland zijn er vooral bossen op Schouwen-Duiveland en Walcheren, waar ook veel campings zijn.

Mensen wordt gevraagd extra alert te zijn om branden te voorkomen. In natuurgebieden mogen geen vuren worden gemaakt. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan. De brandweer raadt af om in de gebieden te roken. Verdachte situaties moeten worden gemeld bij de hulpdiensten of de terreineigenaar.

Vooral morgen kan het heet worden. Volgens Weerplaza kan het vandaag in het zuiden 30 tot 32 graden worden en wordt het morgen in het zuiden en oosten 33 tot 36 graden. Vrijdag is de ergste hitte verdreven, maar wordt het in het zuiden en oosten nog wel warmer dan 25 graden. Vanaf zondag lijkt het opnieuw warmer te worden.

Uitdrogende dijken

De waterschappen hebben maatregelen genomen tegen de droogte, al is er volgens Cees van Bladeren van de Unie van Waterschappen geen waterschaarste. "In het grootste deel van Nederland is nog voldoende water", zei Van Bladeren in het NOS Radio 1 Journaal. "Alleen in hoog Nederland hebben we het verbruik iets moeten beperken. Boeren mogen daar niet uit het oppervlaktewater beregenen."

Het effect van de droogte op de dijken wordt ook in de gaten gehouden. "Bij de grote dijken heb je met de warmte geen problemen. De kleine dijken, vooral in het westen van het land, kunnen wel uitdrogen. Dat is nu nog niet aan de hand, maar er worden op de meest gevoelige plekken inspecties uitgevoerd."

Van Bladeren adviseert mensen die verkoeling zoeken om alleen op officiële zwemlocaties te zwemmen. "Dat is wel zo verstandig, want er zijn her en der plekken met zwemmersjeuk en blauwalg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl