NOS VoetbalAangepast

Wat staat Feyenoord te wachten op de transfermarkt?

Met de hand op de knip slaagde Feyenoord er de afgelopen jaren in uit een financieel en sportief dal te klimmen. De bekroning volgde op 14 mei met het kampioenschap. Nu staat Feyenoord voor de opgave om de selectie op niveau te houden. Maar hoe?

Wat staat Feyenoord te wachten op de transfermarkt?

Met het mogelijke vertrek van Rick Karsdorp naar AS Roma kan Feyenoord een grote klapper maken. Daarbij komen ook de inkomsten van deelname aan de Champions League. Is dit voor de landskampioen het moment om een grotere broek aan te trekken?

Volgens zaakwaarnemer Rob Jansen is het zaak voor Feyenoord om één of twee topaankopen te doen. "Om de balans te vinden na het vertrek van Dirk Kuijt, het cement van het elftal, en om Champions League te kunnen spelen."

De begroting van de Rotterdammers steekt nog schril af tegen die van PSV en Ajax, twee clubs die in tegenstelling tot Feyenoord al wel een klapper hebben gemaakt op de transfermarkt. Maar nu wordt er ook iets van de kampioen verwacht.

'Clubs vragen nu bedragen voor spelers die in augustus de helft zijn'

"Feyenoord is in contact geweest over spelers met een aantal clubs in Nederland", weet Jansen. "Alleen de timing is nu wat moeizaam, omdat de clubs nu allemaal heel hoog in de boom zitten. Elke club die nu wordt benaderd voor spelers, vraagt bedragen die straks in augustus de helft zijn."

Meer transferinkomsten voor Ajax en PSV

Spelers van Ajax en PSV leverden de afgelopen jaren veel meer geld op dan spelers in een Feyenoord-shirt. Om de kas te vullen moesten de Rotterdammers de afgelopen jaren spelers eerder verkopen dan gewenst en was er niet de luxe om te kunnen wachten op het ideale moment om te cashen.

Voor spelers als Georginio Wijnaldum (PSV, 5 miljoen), Leroy Fer (FC Twente, 5,5 miljoen), Bruno Martins Indi (FC Porto, 7,7 miljoen), Stefan de Vrij (Lazio, 7 miljoen), Daryl Janmaat (Newcastle United, 6 miljoen) en Graziano Pellè (Southampton, 11 miljoen) kreeg Feyenoord niet de hoofdprijs.

Zeker als die bedragen worden afgezet tegen de 27 miljoen euro die Ajax voor Davy Klaassen ontving van Everton, de 32 miljoen die Napoli aan Ajax betaalde voor Arek Milik of de 34 miljoen euro die Manchester United overmaakte naar PSV voor Memphis Depay.

Transferinkomsten en -uitgaven sinds 2012/2013

Transferinkomsten en -uitgaven sinds 2012/2013

"Feyenoord moet verstandig blijven en zich niet gek laten maken", stelt Jansen. "Het is afwachten. Clubs gaan denken dat Feyenoord nu veel geld heeft. Maar Feyenoord is niet rijk. Daar moet de leiding goed mee omgaan."

De komst van een opvolger van Kuijt, van het kaliber Jordy Clasie of Robin van Persie, is belangrijk voor Feyenoord, meent Jansen. "Die hebben in zware competities gespeeld. Die kunnen het elftal helpen om verder te komen. En dan kun je je ook permitteren om jongeren in te voegen, om bepaalde spelers bij clubs als Utrecht of Heerenveen te halen voor wie De Kuip een nerveus gebied is."

Ook de druk van het Legioen kan daarbij meespelen. "Die druk is er altijd. De mensen verwachten iets. Maar de Feyenoord-supporter is een aparte supporter. Die is gepokt en gemazeld met ellende, maar heeft nu euforie leren kennen. Ik denk dat ze zo realistisch zijn dat ze niet denken: the sky is the limit."

Afgelopen seizoen was the sky the limit voor Feyenoord

Zonder echte versterkingen dreigen voor Feyenoord grote problemen in Europa. Wat deelname aan de Champions League betreft, heeft Marcel Brands, technisch manager van PSV, wel wat advies.

"Het is lastig", aldus Brands. "Met een brede selectie krijg je problemen om alle spelers voldoende perspectief te bieden en bij een smalle selectie kan je in problemen komen. Als wij Champions League spelen, richten we onze selectie vooral in op de nationale competitie."

Tip van Brands: selectie inrichten op competitie

"Je krijgt zware wedstrijden voor de kiezen en die kunnen van invloed zijn op de competitie", gaat Brands verder. "Dat hebben wij meegemaakt en dat gaat Feyenoord waarschijnlijk ook meemaken. Je moet die 34 competitiewedstrijden tot een goed einde brengen om het jaar erop weer Champions League te spelen."

Diep in de buidel

De vraag is wat de Rotterdammers kunnen doen. Voor echte toppers heeft Feyenoord het geld niet en de toppers van de subtoppers in de eredivisie zijn niet goedkoop. Ook voor spelers als Sofyan Amrabat (FC Utrecht), Sam Larsson (sc Heerenveen) en Ridgeciano Haps (AZ) moet Feyenoord diep in de buidel tasten.

Laat staan voor een echt grote naam, die clubicoon Kuijt zou kunnen vervangen. Robin van Persie, nu nog onder contract bij Fenerbahçe, staat hoog op de verlanglijst in Rotterdam. Maar is dat terecht en realistisch?

Jansen sluit terugkeer Van Persie bij Feyenoord niet uit

"Robin van Persie is een totaal ander mens en voetballer dan Kuijt, maar hij is wel Robin van Persie", stelt Rob Jansen. "Zijn verschijning, zijn binnenkomst in De Kuip, zal invloed hebben op de spelers, ook in de kleedkamer, onderschat de waarde daarvan niet."

Maar is Van Persie ook haalbaar? "Het zou me niet verbazen als hij de romantiek van een terugkeer zou zien", denkt Jansen. "En als zijn management zijn medewerking daaraan verleent, is dat niet uitgesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl