Paul Depla, burgemeester van Breda
NOS NieuwsAangepast

'PvdA is niet meer herkenbaar en staat niet naast de mensen'

De PvdA is niet meer herkenbaar. De afgelopen jaren hield de partij zich te veel bezig met besturen in plaats van naast de mensen staan. Het is de conclusie van burgemeester Depla van Breda, die van het PvdA-partijbestuur de vraag kreeg om de grootste verkiezingsnederlaag in de parlementaire geschiedenis te analyseren. "Macht moet geen doel op zich zijn", zegt hij.

De PvdA verloor tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen 29 zetels. Volgens Depla is de desastreuze verkiezingsuitslag te wijten aan een samenloop van omstandigheden. "De laatste decennia is het steeds moeilijker geworden om een brede progressieve volkspartij te worden. De PvdA geeft op belangrijke vragen geen antwoord meer en heeft de zorgen van mensen over hun toekomst niet weg kunnen nemen. Een inhoudelijk herkenbare agenda is van groot belang", schrijft hij.

Als Feyenoord kampioen kan worden, kan de PvdA ook weer de grootste worden.

Paul Depla, PvdA-prominent en burgemeester Breda

Hij denkt niet dat de partij op zoek moet naar nieuwe idealen, maar de partij moet wel beter duidelijk maken waar ze voor staat. Het moet ook gezelliger worden in de partij, vindt Depla. "De PvdA is niet het toonbeeld waar je met vrienden en vriendinnen naar toe gaat. Die uitstraling heeft de partij niet", zegt hij. "We moeten goed gaan nadenken over de manier hoe je met elkaar omgaat."

Is er nog ruimte voor de PvdA? "Het is niet vanzelfsprekend en het zal niet altijd makkelijk zijn, de tendensen en trends zijn de andere kant op. Maar als Feyenoord kampioen kan worden, kan de PvdA ook weer de grootste worden", zegt de PvdA'er.

Vanavond praten de PvdA-leden met Depla en PvdA-leider Asscher over de koers van de partij.

Asscher zei aan het begin van de bijeenkomst dat hij zijn rol nu ook als bevrijdend ervaart. "Like it or not, maar we zijn wie we zijn. We hoeven geen rekening meer te houden met een coalitie of met compromissen sluiten".

Vanmiddag zei de PvdA-leider dat de PvdA niet beschikbaar is en blijft om mee te doen aan een kabinet met VVD, CDA en D66. Daarover zei hij vanavond: "Als de pleuris uitbreekt, moet je het land regeren. Je moet daarom nooit nooit zeggen. Maar de pleuris is volgens mij niet dat D66 en ChristenUnie niet met elkaar willen".

Asscher zei ook dat het hoofdkantoor van zijn partij op termijn gaat verhuizen van Amsterdam naar Den Haag. Ook andere politieke partijen hebben daar hun partijbureau. Er moeten wat PvdA betreft dependances komen in de rest van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl